• 17/11/2015

Meer comfort in de zorg met de Rifton HTS en ACE gasveren

Een praktisch hulpmiddel in het dagelijks leven: de Rifton HTS is een speciale hygiëne- en toiletstoel voor kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking.

Trefwoorden: #ACE gasveren, #Rifton HTS

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwste generatie van dit praktische hulpmiddel voor mantelzorgers en verplegend personeel is uitgerust met een zogenaamde Tilt-in-Space-functie, wat het apparaat nog veelzijdiger maakt.

Twee te blokkeren gasdrukveren van ACE Controls zorgen dat de stoel naar voren en achteren kan worden gekanteld. Dit levert gebruikers en patiënten meer comfort op.

Het Amerikaanse bedrijf Rifton Equipment uit New York ontwikkelt en produceert al sinds 1977 hulpmiddelen voor mensen met een lichamelijke beperking. Vooral op het gebied van voortbeweging en zitmeubelen en -hulpen beschikken de specialisten over ruime kennis en ervaring.

Regelmatig worden de bestaande producten aangepast en voorzien van een nieuw ontwerp of innovatieve technologie. Een voorbeeld is het in 2014 op de markt gebrachte hygiëne- en toiletsysteem, kortweg Rifton HTS.

Leidend in de ontwikkeling van Rifton was hoofdvormgever Kirk Wareham: “Behalve een esthetische nieuwe vormgeving hebben we ook verschillende functies geïntegreerd, die al lang op het wensenlijstje van onze Amerikaanse en internationale klanten stonden”, vertelt de ontwerper.

Aangezien de stoel zowel als toiletstoel en als hygiënische stoel - voor wassen en douchen - kan worden gebruikt, kreeg de kantelfunctie naar voren en naar achteren prioriteit.

Hiervoor waren gasdrukveren nodig, die niet alleen met één druk op de knop vergendeld kunnen worden, maar ook waterbestendig zijn. „Tijdens het ontwikkelingsproces gingen we zeer intensief op zoek naar de juiste toeleveranciers van componenten voor onze producten“, aldus Kirk Wareham.

Rifton koos uiteindelijk voor het moederbedrijf van ACE Stoßdämpfer GmbH, ACE Controls uit Farmington Hills, Michigan. Net zoals haar Duitse dochter levert het bedrijf grote aantallen blokkeerbare industriële gasdrukveren van roestvast staal van zeer hoge kwaliteit.

Tegelijkertijd begeleidt ACE aan deze en aan de andere kant van de Atlantische oceaan samen met eigen applicatie-ontwerpers de ontwikkeling van nieuwe producten. In dit geval was Ron Legawiec, ingenieur en regionale verkoper, verantwoordelijk voor de klant Rifton.

“Rifton is de laatste jaren meer gebruik gaan maken van gasveren“, aldus de dempingsexpert. “De grotere flexibiliteit van de producten zorgt voor een sterkere positie ten opzichte van de concurrentie.“ In 2013 betrok Kirk Wareham al snel zijn adviseur Ron Legawiec bij de ontwikkeling van het nieuwe ontwerp.

Op maat gemaakte RVS gasveren van ACE voldoen aan de wensen van de klant
Na afronding van de ontwikkelings- en testfasen, ging de nieuwe Rifton HTS in februari 2014 in de Verenigde Staten in serieproductie en is nu ook internationaal verkrijgbaar.

Het model onderscheidt zich doordat het meegroeit met zijn gebruiker. “Daarnaast is het in de drie maten ‘small‘, ‘medium‘ en ‘large‘ verkrijgbaar“, aldus Legawiec.

De kleinste variant is geschikt voor gebruikers met een lengte van minimaal 76 cm, terwijl op het grootste model nog jongeren of zelfs volwassenen met een lengte van maximaal 188 cm kunnen zitten.

De gebruikte gasveren moeten dus ook worden aangepast aan de betreffende maten. “Voor elk van de drie modellen hebben we gasveren van RVS in de juiste maat en met het juiste vermogen geleverd“, legt Legawiec uit.

In elke stoel zitten twee gasveren verwerkt, die goed zijn voor de zogenaamde Tilt-in-Space-functie. Deze zorgt ervoor, dat de stoel soepel en geleidelijk 15 graden naar voren en 15 graden naar achteren gekanteld kan worden.

De industriële RVS gasveren van ACE maken gebruik van gecomprimeerd stikstof. Bij het in werking stellen van het mechanisme, opent het zuigerventiel, het gas stroomt door de zuiger en de zuigerstang schuift uit of in.

Als de gebruiker het mechanisme loslaat, dan sluit het ventiel in de gasveer vanzelf en de zuigerstang wordt in de juiste positie vergrendeld. Hierbij kunnen de gasveren variabel in elke positie worden vergrendeld.

Afhankelijk van de beoogde toepassing kan deze verend, strak, zeer strak, licht of dubbel strak blokkeerbaar worden geleverd. Ook wat het materiaal betreft, biedt ACE voor elke toepassing passende varianten.

Zo zijn de gasveren in staal, RVS 304 of RVS 316 leverbaar. Bij Rifton wordt hoogwaardig RVS gebruikt, aangezien de HTS bij gebruik tijdens het wassen en douchen regelmatig met water en vocht in aanraking komt.

Bovendien worden de stoelen vaak schoongemaakt en gedesinfecteerd. Maar ook sterke schoonmaakmiddelen beïnvloeden de functie van het gesloten gasveersysteem op geen enkele wijze.

De samenwerking tussen de projectmedewerkers bij Rifton en ACE verliep soepel waardoor ze een nieuwe generatie hoogwaardige, innovatieve en goed doordachte hygiënische systemen konden ontwikkelen en op de markt brengen.

De Rifton HTS maakt de dagelijkse verzorging van mensen met een lichamelijke beperking wereldwijd eenvoudiger - comfortabel, veilig en veelzijdig.


Vraag snel méér informatie via de Direct Contact-service van Engineeringnet



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commercële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.