Nog 70 jaar wachten op gelijk loon voor mannen en vrouwen

"Als huidige trend zich voortzet, zal het nog 70 jaar duren vooraleer loonkloof tussen mannen en vrouwen volledig is gedicht." Dat besluit de Internationale Arbeidsorganisatie in een rapport

Trefwoorden: #genderkloof, #IAO, #Internationale Arbeidsorganisatie, #loonkloof, #moederschapsbescherming

Lees verder

HR

( Foto: IAO )

ENGINEERINGNET.BE - Een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie toont dat vrouwen terrein verliezen in hun streven naar gelijkheid op het werk, "ondanks kleine vorderingen in bepaalde regio’s", aldus IAO, de Internationale Arbeidsorganisatie.

Het rapport in kwestie analyseert gegevens uit niet minder dan 178 landen. "Tijdens de laatste twee decennia heeft de voorsprong die vrouwen namen op vlak van onderwijs niet geleid tot een evenredige verbetering van hun situatie op het werk."

Sinds 1995 is de genderkloof inzake werkgelegenheid met slechts 0,6 procentpunt afgenomen. In 2015 bedroeg het percentage werkende vrouwen 46%, tegenover bijna 72% werkende mannen.

De studie onderzocht nieuwe gegevens op vlak van verloning van de gewerkte uren, of de afwezigheid daarvan, de toegang tot moederschapsbescherming en pensioenen.

Vrouwen werken meer uren per dag dan mannen, zo blijkt. In de ontwikkelde economieën werken vrouwen gemiddeld 8 uur en 9 minuten (al dan niet betaald werk), voor mannen is dit 7 uur en 36 minuten. Desondanks verdienen vrouwen gemiddeld 77% van wat mannen verdienen.

"Deze kloof kan niet enkel worden verklaard door verschillen in opleiding of leeftijd: hij is een rechtstreeks gevolg van de onderwaardering van het soort werk dat vrouwen doen, en de vereiste vaardigheden in sectoren en beroepen waarin voornamelijk vrouwen werkzaam zijn", claimt de organisatie.

"Verder speelt discriminatie een rol", aldus IAO, "en het feit dat vrouwen vaak een loopbaanonderbreking nemen of hun werktijd verminderen, om bijvoorbeeld de zorg van hun kinderen op zich te nemen."

"Als de huidige trend zich voortzet, zal het nog 70 jaar duren vooraleer de loonkloof tussen mannen en vrouwen volledig is gedicht", besluit het rapport.