VITO start tweede diepe boring op Balmatt-site in Mol

Na een succesvolle eerste boring werd deze week met de tweede diepe boring gestart. Net als de vorige keer neemt de tijdelijke vennootschap Daldrup-Smet deze boring voor haar rekening.

Trefwoorden: #Balmatt-site, #Belgoprocess, #boring, #CO2-neutrale energie, #CO2-uitstoot, #geothermie, #SCK, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste boring bereikte een verticale diepte van 3,61 kilometer. Voor de tweede boring wil men dezelfde diepte bereiken maar dan schuin of ‘gedevieerd’.

Concreet wil dit zeggen dat diep in de ondergrond de tweede boring ongeveer 1,2 km verwijderd zal zijn van de eerste boring. Door dit schuine traject wordt de lengte van de tweede boring dan ook langer dan bij de eerste.

Dankzij de tweede boring zal VITO beschikken over een productie- en een injectieput. Dit is de basis voor de bouw van een zogenaamd geothermisch doublet.

Volgens de planning zal de bijkomende boring vier maanden duren, wat betekent dat eind juni 2016 opnieuw een pompproef kan gebeuren. Dan zal het geothermisch reservoir uitgebreid onderzocht worden. De kostprijs van de tweede boring wordt op 6,5 miljoen euro geraamd.

Als alles naar wens verloopt zullen VITO/SCK en Belgoprocess tegen september 2017 als eerste gebruik kunnen maken van deze milieuvriendelijke en CO2-neutrale energie uit de ondergrond.