Nieuwe techniek VUmc-onderzoekster leidt tot betere inschatting brandwonden

De laser-doppler-imaging-techniek voor het diagnosticeren van brandwonden leidt tot een betere behandeling. Met laserlicht wordt de diepte van een brandwond beter ingeschat.

Trefwoorden: #brandwonden, #brandwondencentra, #Jenda Hop, #Laser-doppler-imaging, #onderzoek, #VUmc, #zorgkost

Lees verder

research

( Foto: screenshot YouTube - Take5media Linlin )

ENGINEERINGNET.NL - De conclusie van VUmc-onderzoekster Jenda Hop is dat een optimaal gebruik van deze techniek tot een snellere wondgenezing, een kortere opnameduur en daarmee tot een zorgkostenbeheersing kan leiden.

Brandwondenzorg is relatief duur omdat patiënten soms meerdere operaties moeten ondergaan en voor langere tijd in het ziekenhuis liggen. Vooral dit laatste kost veel geld. 81% van de totale kosten voor specialistische brandwondenzorg zijn terug te voeren op verblijf in het brandwondencentrum.

Jenda Hop: "Een dag op de brandwonden-IC kost bijna 3.000 euro terwijl een dag op de verpleegafdeling van het brandwondencentrum gemiddeld 948 euro kost."

Laser-doppler-imaging is een techniek waarbij laserlicht wordt gebruikt om de diepte van een brandwond in te schatten. Met behulp van deze techniek kunnen artsen sneller besluiten of een operatie nodig is om een brandwond te behandelen.

Dit zorgt voor een snellere wondgenezing bij de geopereerde patiënten terwijl de totale kosten per patiënt niet significant toenemen. De verwachting is dat deze nieuwe methode tot een betere behandeling voor brandwondpatiënten zal leiden.

Naar aanleiding van Hops onderzoek hebben alle Nederlandse brandwondencentra besloten om de laser-doppler-imaging aan te schaffen en te gebruiken in de dagelijkse praktijk.


(bron: VUmc)