Project gericht op productie bioplastic uit niet-eetbare biomassa

Het BioConSepT-project richt zich op het produceren van waardevolle chemische bouwstenen uit biomassastromen, die niet uit de voedselketen afkomstig zijn.

Trefwoorden: #afvalstromen, #BioConSepT, #biomassa, #europees project, #onderzoek, #onderzoeksproject, #VITO

Lees verder

research

( Foto: © Norbert Michalke )

ENGINEERINGNET.BE - Vorige week stelde BioConSepT de haalbaarheid van 2 grote productieketens, gebaseerd op afvalvetten en -oliën en lignocellulose, voor.

BioConSepT is een door de EU gefinancierd onderzoeksproject ter waarde van 13 miljoen euro en gaat over de omzetting van biomassa (niet-eetbaar) in waardevolle chemische bouwstenen en bioplastics.

Dit vierjarig project heeft 29 partners uit de industrie, onderzoeks- en technologiewereld, en telt ook een aantal KMO’s.

In vergelijking met de huidige productieprocessen voor bioplastics, concurreren deze processen niet met de voedselproductie. Bovendien wordt er naar gestreefd om processen goedkoper en duurzamer te maken.

De tweede generatie biomassa die gebruikt wordt omgezet naar biogebaseerde polymeren, harsen, weekmakers en solventen, bruikbaar voor de productie van bioplastics.

De volledige productieketen, van grondstof tot uiteindelijke toepassingen, wordt meegenomen in dit project. Chemische, enzymatische en microbiële processen zetten de biomassa om in waardevolle chemische bouwstenen die bijvoorbeeld voor bioplastics gebruikt kunnen worden.

Robuuste enzymen en micro-organismen, continue processen, nieuwe bioreactoren en selectieve purificatietechnologieën waren belangrijke factoren om de productiekost te verlagen.


(bron: VITO)