Colruyt Group voorziet steeds meer in eigen energievoorziening

Eoly (voorheen) WE-Power), de interne energieproducent en - leverancier van de Colruyt Group, zal de productie van groene stroom met windturbines en zonnepanelen verder uitbouwen.

Trefwoorden: #Colruyt Group, #Eoly, #windmolen, #windturbine, #WKK, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - Op die manier kan de Colruyt Group steeds meer in zijn energiebehoefte voorzien en vermindert de afhankelijkheid van de markt.

Eoly gaat ook participaties opstarten, zodat burgers mede-eigenaar kunnen worden van een windturbine. De nieuwe naam prijkt al op de turbines in Lot (Laekebeek), die onlangs officieel ingehuldigd werden.

Het bedrijf wil een energiespecialist zijn die de interne klanten een stabiel aanbod duurzame energie kan garanderen tegen de laagste kost. Er wordt ook nagedacht over hoe duurzaam om te springen met energie.

De nieuwe turbines op Laekebeek leveren hun stroom rechtstreeks aan het naastgelegen distributiecentrum. Met een vermogen van 2 MW elk, produceren ze voldoende stroom om het verbruik te dekken van 2.900 gezinnen, goed voor een CO2-reductie van 3.100 ton per jaar.

Binnenkort wordt nog een nieuwe turbine in gebruik in Sint-Pieters-Leeuw, naast het kanaal Brussel-Charleroi. Begin 2016 komt er ook een turbine op het terrein van Colruyt Group Fine Food Meat in Halle, die rechtstreeks stroom zal leveren aan de vleesverwerkende activiteit.

Het windpark zal dan in totaal 11 turbines tellen en er werden ook vergunningsaanvragen ingediend voor de bouw van 8 turbines in Henegouwen.

Naast de windturbines worden ook zonnepanelen op 43 sites, de recent opgestarte warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) en het waterstoftankstation op Dassenveld beheerd.

Momenteel dekt de productie zowat 15 % van het verbruik van de Colruyt Group. Op termijn zal er voldoende groene stroom geproduceerd worden om heel de stroombehoefte van de groep te dekken.