Groei technologische industrie lager dan verwacht

Uit de FME-conjunctuurenquête najaar 2015 blijkt dat ondernemers in de technologische industrie hun omzetverwachting voor 2015 fors neerwaarts bijgesteld hebben.

Trefwoorden: #conjunctuur, #conjunctuurenquête, #FME, #groei, #technologische industrie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Ondernemers in de technologische industrie verwachten in 2015 een gemiddelde omzetgroei van 2,5%. Dit is fors lager dan in het voorjaar, toen nog een groei van 5,5% voor dit jaar werd verwacht.

FME voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: “Het economische herstel blijft broos. Slechts een kleine meerderheid van onze bedrijven verwacht dit jaar omzetgroei te realiseren en bijna een kwart van de ondernemers voorziet een krimp van de omzet.”

“Het is van groot belang dat onze bedrijven samen met de overheid, het onderwijs en vakbonden werk kunnen maken van de noodzakelijke vernieuwing van onze instituties. Dan kan ondernemerschap volop de ruimte krijgen.”

“De tijd van voor de crisis komt niet meer terug. Snelle technologische ontwikkelingen, internationale concurrentiedruk en een stevig schommelende marktvraag hebben het speelveld sterk veranderd. Als Nederland kunnen wij excelleren, maar dan moeten we wel uit de comfortzone komen. Laten we de handen ineenslaan en werk maken van onze mooie industrie.”

Ook in 2015 blijft de omzet nog onder het niveau van 2008. Maar voor de iets langere termijn zijn de ondernemers uit de technologische industrie positiever gestemd. Voor 2016 wordt een omzetgroei van 4,5% verwacht en voor 2017 wordt rekening gehouden met een nog iets hogere groei van 5%.

Het totale personeelsbestand in de technologische industrie (vast en flex) blijft zowel in 2015 als 2016 ongeveer gelijk. Naar verwachting neemt het aantal flexkrachten af en neemt het aantal vaste contracten toe met 1,5% dit jaar en 3,5% in 2016.

De ondernemers in de technologische industrie voorzien op de langere termijn een groot tekort aan technici, dit door de forse uitstroom van mensen die met pensioen gaan en te weinig instroom van afgestudeerden.

Het tekort aan technici wordt ook gezien als een grote groei belemmeringen. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagden ziet dit als een groot probleem.


(bron + foto: FME)