Nuon warmtebuffer Diemen officieel geopend

De drukhoudende warmtebuffer in Diemen is een van de grootste ter wereld en zorgt ervoor dat de centrales veel efficiënter ingezet kunnen worden en moeten deze niet meer continu draaien.

Trefwoorden: #Diemen, #Nuon, #stadsverwarming, #stadswarmte, #warmtebuffer, #waterkrachtcentrale

Lees verder

Techniek

( Foto: Nuon/Jorrit Lousberg )

ENGINEERINGNET.NL - Het symbolische startsein voor de ingebruikname van deze warmtebuffer werd gegeven door wethouders Lex Scholten van Diemen en Tjeerd Herrema van Almere.

De warmtebuffer van 50 meter hoog, 26 meter breed en met een inhoud van 22.000 m³ is afgewerkt en in gebruik genomen. In de buffer wordt heet water tot 125°C onder druk opgeslagen, om te gebruiken voor stadsverwarming.

Deze stadswarmte is afkomstig van de warmtekrachtcentrales in Diemen en wordt gebruikt voor het verwarmen van huishoudens in Diemen, Almere, IJburg en Amsterdam Zuidoost.

Bij industriële processen, het opwekken van energie of afvalverbranding komt restwarmte vrij, die gebruikt kan worden als stadswarmte.

Het water wordt in dat geval via een ondergronds leidingnet van de warmtebron naar een warmteoverdrachtstation gepompt en via een ondergronds netwerk gedistribueerd naar woningen en gebouwen.