Erasmus MC ontvangt 650.000 euro subsidie voor beroerte-onderzoek STW

In totaal is door de Technologiestichting STW 5,8 miljoen euro toegekend voor het NeuroCIMT-project, met daarin acht deelprojecten.

Trefwoorden: #beroerte-onderzoek, #CT-scan, #Erasmus MC, #hersenen, #NeuroCIMT-project, #onderzoek, #STW, #subsidie, #technologie

Lees verder

research

( Foto: Hellerhoff - Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - De subsidie van ruim zes ton komt ten goede aan onderzoek naar hersenstimulatie. Dr. Ruud Selles van de afdelingen Revalidatie en Plastische Chirurgie van het Erasmus MC leidt een van de acht projecten.

"Na een beroerte hebben mensen vaak bewegingsproblemen. Door elektroden op het schedel te plaatsen, worden de hersenen gestimuleerd en aangezet om sneller te leren. De resultaten hiervan zijn erg wisselend", vertelt Selles. "Dat komt omdat we nog niet weten hoe we de elektroden het beste kunnen aanbrengen op basis van individuele hersenorganisatie."

Nu gebeurt het toepassen van de elektroden voor iedereen op dezelfde manier. "Na een herseninfarct gaan de hersenen zich opnieuw organiseren. In onze studie gaan we per patiënt analyseren hoe hun hersenen werken en hoe we deze het beste kunnen stimuleren."

Het doel is om het opnieuw leren van bewegen na een beroerte te versnellen. Selles: "Een hersenbloeding beperkt mensen in hun beweging en zelfstandigheid. Met dit onderzoek hopen wij dit persoonlijke en maatschappelijke probleem te helpen oplossen."

In de studie werken de afdelingen Revalidatie, en Neurowetenschappen van het Erasmus MC samen met Rijndam, TMSi, de Radboud Universiteit en TU Delft.

Selles: "Basale en klinische wetenschappen komen in dit project bij elkaar. De TU Delft gaat bijvoorbeeld speciale sensoren ontwikkelen die het mogelijk maken om heel precies de hersenactiviteit te meten."