Drie winnaars van de Enlightenmentz of the Year 2015

Avebe, Paperwise en Saneral Ecotender zijn in de prijzen gevallen waar het gaat om het verduurzamen van productieprocessen, productontwerpen en duurzame vernieuwing.

Trefwoorden: #Avebe, #duurzaam, #Enlightenmentz of the Year, #Paperwise, #productieproces, #Saneral Ecotender

Lees verder

Techniek

( Foto: Enlightenmentz )

ENGINEERINGNET.NL - Een Process Enlightenment zorgt ervoor dat productieprocessen en ketens duurzamer worden gemaakt met een grote positieve impact op de mens en het milieu.

Avebe is daar met het voedselingrediënt Solanic een mooi voorbeeld van. Solanic heeft dezelfde samenstelling als het wit van het kippenei. Door het met een koud proces te winnen slaat het bedrijf twee vliegen in een klap. Het proces kost minder energie en in vloeibare vorm is het product veel meer waard.

De jury is enthousiast dat er meer waarde wordt gehaald uit processen die al gangbaar zijn. Daarnaast wordt er ook verduurzaamd doordat er minder energie nodig is en het eiwit uit aardappel een goed alternatief is voor een dierlijk product.

De jury: ‘Dit is een manier om vanuit bestaande business tot verduurzaming te komen. Solanic laat zien dat het mes aan veel kanten snijdt als je inzet op innovatie. Avebe toont dat verduurzaming niet duurder hoeft te zijn en zelfs meer waarde kan opleveren.’

Bij de Product Enlightenmentz gaat het om productontwerpen die duurzaam, mooi en heel bruikbaar zijn. Duurzame producten met de x-factor dus. Het papier en karton van Paperwise is gemaakt van landbouwafval, dat normaal wordt verbrand. Daardoor is de impact op het milieu 47 procent lager dan van ander papier.

De jury vindt Paperwise een mooie innovatie, omdat er van resten die anders zouden worden verbrand een bruikbaar product wordt gemaakt. Belangrijk pluspunt is dat de footprint van het papier van Paperwise aantoonbaar lager is dan van maagdelijk papier uit hout of gerecycled papier.

De Saneral Ecotender is de Social Enlightenment van 2015. Een Social Enlightenment laat mensen en bedrijven door middel van een innovatie, idee of concept op een andere manier naar de wereld kijken. En inspireert henzelf en anderen om te verduurzamen.

Met de Saneral Ecotender kan iedere ondernemer die een oplossing heeft voor een afvalstroom in de industrie gemakkelijk zijn idee aandragen. De Saneral Ecotender is een database waar industriële en bedrijfsmatige afvalstromen in een overzichtelijk systeem staan en waar bedrijven een innovatieve oplossing voor kunnen aandragen zonder tussenkomst van een afvalmakelaar.

De jury vindt de Saneral Ecotender een interessante vernieuwing, omdat het bedrijf probeert inzichtelijk te maken wat bedrijven aan afvalstromen hebben. De Saneral Ecotender zorgt ervoor dat allerlei bedrijven en particulieren de reststromen kunnen valoriseren.

Het biedt de optie om te shoppen voor een interessante grondstof waar je als bedrijf misschien nog nooit aan had gedacht en waar je wat mee kan doen. Daarnaast ziet de jury ook dat het nu soms lastig is om genoeg van een afvalstroom bij bijvoorbeeld een recycler te krijgen. Met de Saneral Ecotender kan er worden gekeken of er ergens anders ook nog zo’n afvalstroom is.


De winnaars van de Enlightenmentz of the Year 2015 zijn gekozen door een jury (60 punten te verdelen), internetstemmers (20 punten) en bezoekers van EemsDeltavisie (20 punten). De jury bestond uit Jeoffrey van den Berg (Flowid), Geanne van Arkel (Interface), Ad van Wijk (Hoogleraar TU Delft), Cor van de Linde (iTanks), Rob van Hattum (VPRO, Nemo), Elsbeth Roelofs (MVO Nederland)en Wim Raaijen (hoofdredacteur Duurzaam Geproduceerd).