Twaalf chemie- en farmabedrijven ondertekenen Vlaams STEM-charter

Frank Beckx van essenscia vlaanderen: “De sector heeft niet enkel nood aan scheikundige of bio-ingenieurs, maar zoekt ook jong talent met technische vaardigheden".

Trefwoorden: #Agfa Materials, #Air Liquide, #Allnex, #BASF Antwerpen, #Covestro, #Deceuninck, #Eastman Chemical Company, #essenscia, #Janssen Pharmaceutica, #Nippon Shokubai Europe, #Proviron, #Solvay, #stem, #VYNOVA

Lees verder

HR

( Foto: Dag van Wetenschap )

ENGINEERINGNET.BE - Twaalf bedrijven hebben samen met en via hun sectorfederatie essenscia het steun toegezegd aan het STEM-charter.

Daarmee engageren ze zich om op te treden als STEM-ambassadeurs, met andere woorden om hun beste beentje voor te zetten om jongeren ervan te overtuigen om te kiezen voor de studierichtingen Science, Technology, Engineering en Mathematics.

Ze doen dat via het zogenaamde 'STEM-platform', het forum van een onafhankelijke groep die het onderwijs en de Vlaamse regering adviseert over actieplannen.

De leden delen een gemeenschappelijke bezorgdheid: het (nog steeds) te lage aantal jongeren dat interesse betoont voor technisch-wetenschappelijke opleidingen.

Want ondanks de vaststelling dat de STEM-studierichtingen aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen duidelijk in de lift zitten - met 10 tot 15% meer inschrijvingen dit jaar - blijft het aantal afstuderenden in absolute aantallen ruim onvoldoende om de komende jaren tegemoet te komen de verwachte vraag vanuit de arbeidsmarkt.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “En het is net met de kennis van de medewerkers dat we vaak het verschil maken bij het aantrekken van investeringen. De sector heeft niet enkel nood aan scheikundige of bio-ingenieurs, maar zoekt ook jong talent met technische vaardigheden".

"Wetenschappelijk onderzoek gebeurt in de labo’s, maar om die innovaties effectief te realiseren, zijn er technische installaties en efficiënte productiesites nodig.”

Een interessant weetje in dat verband: begin mei vestigden essenscia vlaanderen en Technopolis het Guinness World Record voor de ‘Grootste Chemieles’ ter wereld, met 1.018 kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar.


ACHTERGROND
De twaalf bedrijven die het charter ondertekenden zijn Agfa Materials, Air Liquide, Allnex, BASF Antwerpen, Covestro, Deceuninck, Eastman Chemical Company, Janssen Pharmaceutica, Nippon Shokubai Europe, Proviron, Solvay en VYNOVA.