Finalisten Agoriaprijs 2015 bekend gemaakt

Agoria maakte de 3 finalisten van de Agoriaprijs 2015 voor de beste technologiescriptie bekend. Op 17 december raakt bekend wie Jasper Van Hoorick opvolgt als laureaat.

Trefwoorden: #Agoria, #Agoriaprijs, #scriptie.be

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - In samenwerking met Scriptie vzw, organisator van de Vlaamse Scriptieprijs, nomineerde de federatie van de technologische industrie 3 scripties die blijk geven van veelbelovend creatief technologisch onderzoek.

De jury bestaande uit Marc Van Overmeire (VUB / Vincotte), Steven Delputte (Michel Van De Wiele), Filip Claeys (SAS Automotive), Kathleen Dupont (Agidens), Marlies Deceuninck (CNH Industrial Belgium) en Yves Frenay (Punch Powertrain) selecteerde deze finalisten:

 1. Humanoid robot for sign language
  Stijn Huys, Guy Fierens en Jasper Slaets (foto boven)
  Masters in de Industriële Wetenschappen: Elektromechanica/Automatisering - Universiteit Antwerpen

  "Offering the deaf a helping hand”: zo laat het knappe masterproefproject van Guy Fierens, Stijn Huys en Jasper Slaets zich in een notendop samenvatten. Zij ontwierpen een robotarm voor gebarentaal die in staat is het handalfabet uit te voeren, woorden te spellen en te tellen. De technologie moet doven en slechthorenden over de hele wereld helpen om te communiceren. Zo hielden de ontwerpers het project bewust open-source door de robotarm uit goedkope onderdelen te vervaardigen en het ontwerp zo eenvoudig mogelijk te houden.

  Ook zorgden ze voor een gebruiksvriendelijke software zodat ontwerpers over de hele wereld de robot kunnen inschakelen voor hun plaatselijke gebarentaal. Wat initieel als een studentenproject begon, wordt nu verdergezet binnen de onderzoeksgroep Op3Mech aan de Universiteit Antwerpen. Meer info via www.projectaslan.be

 2. Recycling plastic waste to purify water
  Jan Fockedey
  Master in Chemical Engineering - KU Leuven
  Het dreigende watertekort en de groeiende plastic afvalberg. Met die beide wereldproblemen bond Jan Fockedey in zijn masterproef de strijd aan door membranen voor waterzuivering te vervaardigen uit plastic productieafval.


  foto: © Nicole Verstrepen

  De resultaten in zijn masterproef ogen veelbelovend: de membranen uit plastic afval zijn technisch evenwaardig aan de huidige membranen terwijl ze ruim 30% goedkoper zijn. Bovendien kunnen ze, door de grote overvloed aan plastic productieafval, op grote schaal worden geproduceerd. Of hoe membranen van uitgerekend plastic afval ingezet kunnen worden voor het zuiveren van afvalwater…

 3. Conceptstudie van een Elektrische Variabele Transmissie voor Off-highway Toepassingen
  Steven Vanhee
  Master in Electromechanical Engineering: Electrical Power Engineering – Universiteit Gent
  Na het recente dieselgate kwam duurzame mobiliteit nog sterker op de publieke agenda te staan. Als alternatief voor diesel-en benzinevoertuigen wordt sterk ingezet op elektrische wagens, maar zolang die technologie nog niet op punt staat moet er gezocht worden naar andere, hybride manieren om het brandstofverbruik van wagens te verlagen.

  Steven Vanhee gooide bij Dana-Spicer, producent van transmissiesystemen, hoge ogen met een doorgedreven en succesvolle conceptstudie naar een elektrisch variabel versnellingssysteem. Zijn design bleek in simulaties tot 10% efficiënter dan de huidige hydraulische koppelingsystemen. Door een betere aansturing van de brandstofmotoren daalde de brandstofconsumptie bij versnelling zelfs tot 20%.

 4. De finale:
  De drie finalisten krijgen op 27 november bij Agoria Brussel de ultieme kans om de juryleden te overtuigen. Wie de beste beurt maakt en de Agoriaprijs 2015 uiteindelijk zal winnen, raakt bekend op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op 17 december in AMUZ in Antwerpen.

  De winnaar van de Agoriaprijs ontvangt een geldsom van €500 en krijgt een masterclass in innovatiemanagement bij Vlerick Business School (t.w.v. €9.495) aangeboden.

  Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria, komt de prijs samen met Walter Van Dyck, professor innovatiemanagement aan Vlerick, aan de laureaat overhandigen.