imec en Airobot ontwikkelen samen afstandsmeter voor drones

imec heeft Airobot ondersteund bij het ontwikkelen van de Airobot Ranger, een drone add-on module om afstanden tussen drone en het te filmen object steeds correct weer te geven.

Trefwoorden: #afstandsmeter, #Airobot, #beveiliging, #drone, #imec, #inspectie

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Op dit moment is het niet mogelijk om afstanden tussen een drone en het te inspecteren of te filmen object correct in te schatten wanneer er op hoogte wordt gevlogen.

Dat probleem lost Airobot, een Hasseltse start-up die modules ontwikkelt voor veilige navigatie van drones, op door het aanbieden van een afstandsmeter, vergelijkbaar met een parkeersensor.

Zo verkrijgt men zeer gedetailleerde beelden op een veilige manier. De meter geeft duidelijk weer op een tablet wat de afstand van de drone is tot het object waardoor de drone gedetailleerde beelden kan nemen op een veilige afstand.

Toepassingen zijn onder meer politiedrones of drones voor inspectie en beveiligingsopdrachten of professionele fotografie van gebouwen. Het start-up bedrijf wil zo’n oplossing naar de markt brengen en heeft de technische specificaties voor deze technologie gedefinieerd.

Het bedrijf heeft, door een goede samenwerking met imec, de juiste technologie in kaart kunnen brengen voor de realisatie van een compacte module voor professionele drones.

Eerst hebben beiden alle elektronicacomponenten uitgemeten en in kaart gebracht, waarna er verschillende optimalisaties plaatsvonden.

Hierna werd er samen naar een geschikte laagvermogen draadloze communicatie module gezocht om deze vervolgens samen met de sensoren en een systeemprocessor op een PCB (printed circuit board) te integreren.