PENTA steunt proactief het Europese energiebeleid

Een regionale elektriciteitsmarkt als opstap naar een Europese energiemarkt. Daarvoor zet het Pentalateral Energy Forum (PENTA) zich al tien jaar in. Een gesprek met Frederik Deloof.

Trefwoorden: #Frederik Deloof, #PENTA, #Pentalateral Energy Forum, #Smart Grids Flanders

Lees verder

ee_art

ENGINEERINGNET.BE - Tien jaar geleden werd in de schoot van de Benelux het Pentalateral Energy Forum (PENTA) opgericht, dat een regionale elektriciteitsmarkt wil creëren als opstap naar een Europese energiemarkt.

In 2015 was PENTA een prioriteit van het Belgische voorzitterschap van de Benelux Unie. Frederik Deloof: “PENTA focust momenteel op bevoorradingszekerheid en een flexibilisering van de elektriciteitsmarkt.

We zijn een voorloper en wegbereider van een goed geïntegreerde, veilige Europese energiemarkt.”

Frederik Deloof is administrateur op het Secretariaat Generaal van de Benelux Unie in Brussel: “Het Pentalateral Energy Forum is een samenwerkingsverband tussen de drie Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, met Zwitserland als waarnemer.

Het Benelux Secretariaat vormt de spil ervan en streeft naar een verdere integratie van de energiemarkten van de zeven landen. Zo kan ook de bevoorradingszekerheid worden verbeterd.

Pragmatisme staat hierbij voorop: alles gebeurt binnen het kader van bestaande structuren en afspraken en met respect voor nationaal gemaakte keuzes rond de energiemix. Samen zijn de PENTA-landen goed voor 40% van de Europese elektriciteitsproductie.”

SGF: ‘PENTA bestaat tien jaar. Kunt U kort de geschiedenis van het forum toelichten?”
Deloof: “Het Pentalateral Energy Forum werd in 2005 opgericht als een tussenstap op weg naar een pan-Europese energiemarkt. Het Forum krijgt sinds zijn ontstaan de steun van de Europese Commissie.

Aan het overleg nemen niet alleen de overheden deel maar ook de regulatoren, energieproducenten, netwerkbeheerders en elektriciteitsbeurzen. De initiële focus van PENTA lag op het uitdenken en analyseren van beter gekoppelde energiemarkten door het wegwerken van obstakels.

Het afgelopen decennium zag onder onze impuls een hele reeks van joint ventures rond grensoverschrijdende samenwerking het licht. Momenteel ligt de focus op bevoorradingszekerheid. Tijdens een ministeriële bijeenkomst op 8 juni 2015 werd een nieuw actieplan afgesproken.”

SGF: ‘Waaruit bestaat dat nieuwe actieplan?’
Deloof
: “Er ligt voor het eerst een klemtoon op meer flexibiliteit in de elektriciteitsmarkten. We willen naar een flexibele markt, die snel kan reageren op plotse en grote schommelingen in de energieproductie.

Dit kan in twee richtingen, ofwel door het aanbod te verhogen of door de vraag naar beneden bij te sturen. Er moeten dus prijsprikkels zijn om op het juiste moment de juiste hoeveelheid energie te leveren.

Ook het verkennen van benaderingen van grensoverschrijdende participatie in Capacity Remuneration Mechanisms (CRMs) staat op PENTA’s agenda. Zo krijgt de marktintegratie van duurzame energie ook hogere prioriteit.

Onze eerste beleidsopties rond het flexibiliseren van de energiemarkt moeten klaar zijn tegen juni 2016, parallel aan de Europese discussie. Op die manier ondersteunen wij het EU-energiebeleid op een proactieve manier.”

SGF: ‘Welke concrete realisaties kan PENTA zoal voorleggen?’
Deloof: “Eind mei 2015 lanceerde PENTA een vernieuwd regionaal handelsmodel, dat de grensoverschrijdende marktwerking beter afstemt op het groeiende aandeel duurzame energie.

De zogenaamde flow-based market coupling zorgt voor meer prijsconvergentie, meer sociaal welzijn en een hogere leveringszekerheid in de hele Pentalaterale regio. Verder publiceerden de netbeheerders begin maart 2015 een eerste regionale generation adequacy assessment voor Centraal-West-Europa.

Voor het eerst in de geschiedenis van Europa is er een gemeenschappelijk model om de leveringszekerheidssituatie op regionale schaal in kaart te brengen. Dit model is gebaseerd op een gemeenschappelijke set van data en aannames.

De follow-up en verdere verbetering van deze realisaties wordt de komende jaren een belangrijke taak voor het Pentalateral Energy Forum.”


(bron en foto: Smart Grids Flanders)