Radboudumc opent nieuwe cyclotronfaciliteit

Minister Edith Schippers heeft gisteren de nieuwe cyclotronfaciliteit van het Radboudumc geopend. Deze biedt nieuwe onderzoeks- en behandelmogelijkheden.

Trefwoorden: #behandeling, #contrastvloeistof, #cyclotron, #cyclotronfaciliteit, #Edith Schippers, #onderzoek, #PET-scan, #RadboudUMC, #radioactieve stoffen, #Siemens

Lees verder

research

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.NL - Met deze deeltjesversneller van Siemens Healthcare kunnen kortlevende radioactieve stoffen (radiofarmaca) worden gemaakt.

Hiermee kunnen stofwisselingsprocessen en afwijkingen in bijvoorbeeld botten, organen en het zenuwstelsel bij patiënten gedetailleerd zichtbaar worden middels een PET-scan. Dit stelt onderzoekers en behandelaars in staat om patiënten gerichter te behandelen.

Radiofarmaca verliezen door het afgeven van radioactieve straling hun werking. De mate waarin dit gebeurt, wordt uitgedrukt in halfwaardetijd. Hoe korter de halfwaardetijd, hoe sneller je de stoffen moet toepassen bij de patiënt.

Met de komst van de cyclotron kan het Radboudumc zelf stoffen produceren die razendsnel, vaak binnen enkele minuten, aan de patiënt moeten worden toegediend. Zo kunnen weefsels, organen en processen beter in beeld worden gebracht.

De nieuwe werkwijze zal bijdragen aan een betere diagnose en behandeling van onder meer kanker, hartaandoeningen, stofwisselingsziekten en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Ook kan eerder en beter worden vastgesteld in welk stadium het ziekteproces zich bevindt. Op deze manier wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het concept ‘personalized healthcare’, een behandeling op maat voor de patiënt.

De cyclotron is ondergebracht in Radboud translational medicine (RTM), een dochteronderneming van het Radboudumc.