Zaanstad gaat voor 100 Nul-op-de-Meterwoningen

Met een speciale verordening wil het college van B&W in Zaanstad 100 Nul-op-de-Meterwoningen realiseren. Dit past in de ambitie om tegen 2020 klimaatneutraal te zijn.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #energieneutraal, #klimaatneutraal, #Nul-op-de-Meterwoningen, #premie, #subsidie, #woningen, #Zaanstad

Lees verder

Nieuws

( Foto: Zaanstad )

ENGINEERINGNET.NL - Nul-op-de-Meterwoningen zijn woningen waarbij de in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis gelijk zijn aan of lager zijn dan nul, ook wel energieneutrale woningen genoemd.

Met de combinatie van een stimuleringslening en een subsidieregeling wordt het voor veel particulieren aantrekkelijk om hun woning energieneutraal te maken. Deze klimaatvriendelijke investering leidt uiteindelijk tot lagere woonlasten, verbeterd comfort en een huis met een hogere marktwaarde.

Mede door intensieve samenwerking met duurzaamheidsorganisatie Urgenda is deze verordening tot stand gekomen. Het voorstel wordt begin volgend jaar voor akkoord voorgelegd aan de gemeenteraad.

Zaanstad heeft de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Om dit doel te bereiken dient de komende jaren onder andere te worden gezocht naar manieren om het energiezuiniger maken van woningen te versnellen.

De stad heeft een financiële regeling ontwikkeld, waarmee woningeigenaren onder aantrekkelijke voorwaarden hun woning kunnen ombouwen tot een NOM-woning.

De regeling bestaat uit een aantrekkelijke hypothecaire lening (rentepercentage 2%), in combinatie met een subsidie van maximaal 2.900 euro. Voor de lening wordt samengewerkt met de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland.

Het plafond van de subsidieregeling is 300.000 euro. De financiering hiervan is afkomstig uit het Duurzaamheidsfonds van Zaanstad.