Technologie brengt maatschappelijke vooruitgang, maar boezemt angst in

Uit een enquête van Agoria en iVox blijkt dat meer dan 4% jongeren (18- tot 24-jarigen) en 5% ouderen (45- tot 55-jarigen) in ons land angst hebben voor nieuwe technologieën.

Trefwoorden: #Agoria, #enquête, #iVox, #nieuwe technologie, #technologie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Toch verwacht de Belg tegelijkertijd veel van nieuwe technologieën als oplossing voor maatschappelijke problemen.

Voor 7% landgenoten is de technologische vooruitgang een goede zaak en verwacht meer dan de helft dat er voor de belangrijkste maatschappelijke problemen technologische oplossingen zullen komen.

Jongeren en ouderen verschillen grondiger van mening als het gaat om de mogelijke impact van technologie op de arbeidsmarkt: over nieuwe economische modellen op basis van technologie (genre Airbnb) maakt slechts 20% van de jongeren zich zorgen, bij ouderen is dat 35%. 34% van de jongeren zou graag zelf ondernemer worden, bij de groep ouderen is dit slechts 15%.

Agoria en iVox peilden ook naar het beeld van jongeren over de technologische industrie in ons land. Zo denkt 59% van de jongeren dat technologische innovaties in het buitenland worden uitgevonden en 70% van hen denkt dat deze in het buitenland worden geproduceerd.

Marc Lambotte, CEO van Agoria: “De Belgische technologiebedrijven maken internationaal net het verschil met innovatie. Zowel van oorsprong Belgische ondernemingen als multinationals hebben in ons land belangrijke onderzoeksactiviteiten. Vaak is daar ook productie aan gebonden.”

Gevraagd naar landen die volgens hen top zijn in het ontwikkelen van nieuwe technologieën, denken onze jongeren in de eerste plaats aan de Verenigde Staten (41,3%), China (26,4%) en Japan (21,5%).

Ons land (2,1%), maar ook Duitsland (2,9%) komen minder vaak als locatie in hun gedachten naar voren.

Lambotte: “Dat de Amerikanen, maar ook de Japanners zo hoog scoren, heeft ongetwijfeld te maken met enkele bekende consumentenproducten van daar. Voor China speelt het ‘made in China’-productielogo mee.”

Technologie speelt een belangrijke rol in het leven van jongeren, zo zegt 83% onder hen. Maar de snelle evoluties boezemen ook angst in bij een grote groep (41%).

Lambotte. “De technologie evolueert snel en zorgt voor veranderingen in ons privéleven, op de werkvloer en in de verhoudingen tussen bedrijven. Veranderingen zorgen voor onzekerheid, maar ook voor kansen. We moeten de kansen goed uitleggen, maar ook de angst wegnemen door een aantal afspraken vast te leggen.”

Anderzijds is er bij de helft van de jongeren een groot geloof in technologie als oplossing voor maatschappelijke problemen.

Een goed pensioen (81%), de betaalbaarheid van de gezondheidszorg (80%), de klimaatopwarming (79%), privacy op het internet (75%), kwaliteit van het onderwijs (72%) en de duurzaamheid van de producten die we kopen (69%) worden door jongeren aangeduid als de grootste uitdagingen voor de toekomst.

Dit zijn allemaal thema’s waar technologie voor oplossingen kan zorgen. Heel wat technologische oplossingen worden trouwens vaak in België ontwikkeld.

Technologie heeft ook een grote impact op onze relaties, bijvoorbeeld tussen de jongeren en hun ouders. 70% van de jongeren helpt zijn ouders met nieuwe technologie.

Lambotte: “Dat is een relatief nieuw gegeven in de ouder-kindrelatie. Vroeger was het veeleer zo dat kennis exclusief van ouders op kinderen werd doorgegeven. Technologie heeft dat klassieke patroon deels veranderd. Jongeren komen relatief vaker dan hun ouders in contact met technologie in hun jeugd en op de werkvloer.”

Opvallend nog: 66% van de jongeren denkt dat door de technologische vooruitgang mensen minder contact met elkaar hebben dan vroeger. Ook ouderen werd dezelfde vraag gesteld: daar zegt liefst 81% te denken dat de sociale contacten erop achteruit gaan.

Ook op de werkvloer werken we met technologie en de impact hiervan wordt ook duidelijk in de enquête. Zo ligt 56% van de jongeren wakker van automatisering en de gevolgen hiervan op de arbeidsmarkt.

De meeste jongeren (63%) geloven niet dat robots mensen ooit zullen overheersen, maar ze geloven wel dat computers ooit slimmer zullen worden dan mensen (56%).

Lambotte: “Er leeft het gevoel dat robotten een aantal beroepen zal vervangen. Dat klopt deels, maar er ontstaan door de digitalisering en automatisering van onze economie ook nieuwe jobs. Zo groeide het aantal ICT’ers in onze economie sinds 2006 van 135.000 naar liefst 161.000. Bovendien zal robotisering meehelpen om voor meer werkbaar werk te zorgen.”

Technologie verandert niet enkel de jobinhoud, maar ook de organisatie van de arbeidsmarkt. Jongeren zijn zich daar goed van bewust, blijkt uit de enquête.

Maar 21% ligt wakker van nieuwe businessmodellen als Uber en Airbnb op de arbeidsmarkt. 49% van de jongeren verwacht altijd in loondienst te werken en 37% ziet het zitten om freelance te werken. Bij ouderen is slechts 18% bereid freelance te werken.

Lambotte: “Erg bemoedigend is alvast dat 34% van de jongeren aangeeft zelf te willen ondernemen, een erg hoog percentage voor ons land. Dankzij technologie hebben nog nooit zo veel mensen de kans gehad om met relatief weinig kapitaal een eigen onderneming op te starten en daar kan iedereen wel bij varen.”


(bron en infographics: Agoria)