Flanders Make zet 50 miljoen euro in voor hulp Vlaamse technologiebedrijven

Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, mobiliseerde 50 miljoen euro aan nieuwe middelen voor de realisatie van 21 nieuwe meerjarige projecten.

Trefwoorden: #Dirk Torfs, #Flanders Make, #innovatie, #maakindustrie, #Philippe Muyters, #technologie, #Urbain Vandeurzen, #Vlaamse Overheid, #zelfrijdende voertuigen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make - Dirk Torfs )

ENGINEERINGNET.BE - Flanders Make haalde het geld op bij de Vlaamse overheid en bij een dertigtal bedrijven.

De maakindustrie, 5700 hoogtechnologische bedrijven met samen 200.000 medewerkers, is de motor van onze Vlaamse economie. Deze bedrijven staan voor de uitdaging om in Vlaanderen producten te blijven ontwikkelen en produceren. Flanders Make ondersteunt hen om te innoveren.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur: “In het voorbije jaar heeft Flanders Make al concreet bijgedragen aan doorbraken in product- en procesvernieuwing bij een tiental kernleden van het nieuwe onderzoekscentrum. Met deze nieuwe inversteringen gaan we onze ambitie waarmaken om het concurrentievermogen van de in Vlaanderen gevestigde maakindustrie structureel te versterken.”

Dirk Torfs, CEO: “We werken op dit moment aan nieuwe projecten met 17 KMO’s en 17 grote bedrijven in heel Vlaanderen. We ontwikkelen bijvoorbeeld technologie voor de realisatie van zelfrijdende voertuigen, zoals bussen voor het openbaar vervoer. Daarnaast focussen we ook op slimme, energie-efficiënte machines en op 3D-printing in een flexibele productieomgeving waarin massaproductie en maatwerk samengaan.”

Philippe Muyters, Vlaams Minister van Innovatie: “Flanders Make brengt bedrijven samen voor open innovatie en slaat de brug tussen onderzoek aan de universiteiten en in de industrie. De resultaten zijn bovendien toepasbaar bij uiteenlopende bedrijven, die vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan.”


Voorbeelden van technologische vernieuwing bij de bedrijven:

  • Punch Powertrain, producent van o.a. hybride aandrijflijnen, slaagt erin het brandstofverbruik van hybride wagens van zijn klanten te verlagen met 17%.
  • Weefmachineproducent Picanol verbetert de weefkwaliteit en de energie-efficiëntie van zijn machines.
  • Benes, een KMO die printsystemen verdeelt, commercialiseert een budgetvriendelijk en nauwkeurig systeem om zowel op papier als panelen tot 40 kg te drukken.