UT-student ontwerpt opblaasbare tent met zonnepanelen

UT-studente Elena Findeisen heeft een opblaasbare vluchtelingentent met zonnepanelen ontwikkeld. Ze ontwierp de tent tijdens haar masteropdracht van haar studie Industrieel Ontwerpen.

Trefwoorden: #Elena Findeisen, #opblaasbare vluchtelingentent met zonnepanelen, #Universiteit Twente, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - De tent is voorzien van LED-verlichting, heeft mogelijkheden om apparatuur op te laden en in de toekomst kunnen de zonnepanelen mogelijk zelfs medische apparatuur van energie voorzien.

Het prototype van deze tent werd op vrijdagmiddag 8 januari op de campus van de Universiteit Twente gedemonstreerd.

Elena Findeisen: “Ik speelde al langer met het idee van een tent met zonnepanelen. Toen ik aan dit project begon, was de vluchtelingencrisis niet zo hevig als nu, maar ik denk dat ik nu een belangrijke toepassing heb gevonden.”

Ze voerde haar masteropdracht uit bij het bedrijf HyET Solar, waar ze onderzoek deed naar de toepassing van zonnepanelen van het type ‘amorf-silicon’, die extreem dun, licht en flexibel zijn.

In conceptenbureau O&H Concepts uit Hengelo vond ze een partner die de tent ontwierp en produceerde, Findeisen richtte zich op de dakconstructie en toepassing van de zonnepanelen.

De opblaasbare vluchtelingentent (6x4 meter) heeft acht zonnepanelen met een totale oppervlakte van 7 m² op het dak.

De tent is in zo’n tien minuten volledig op te blazen, is op te delen in compartimenten en biedt plaats aan maximaal 16 personen. De tent bevat geen metalen onderdelen. (bron en foto: UTwente)

Over Elena Findeisen (25)
Ze volgde de specialisatie Sustainable Product Development van de masteropleiding Industrial Design Engineering.
Haar begeleider is prof. Angele Reinders, hoogleraar Energy Efficient Design bij de faculteit CTW van de Universiteit Twente.