Chemie-, kunststof- en farmabedrijven realiseren enorme energiebesparing

Ruim 100 chemie-, kunststof- en farmabedrijven hebben het voorbije decennium samen evenveel energie bespaard als het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 1.500.000 huishoudens.

Trefwoorden: #chemiesector, #energie, #energie-efficiëntie, #energiebesparing, #essenscia, #innovatie, #kunststofsector, #pharmabedrijven

Lees verder

Nieuws

( Foto: NPG Energy )

ENGINEERINGNET.BE - Dit blijkt uit het vorige maand gepubliceerde eindrapport van de energie­beleids­overeen­komsten tussen de sector en de Vlaamse overheid.

Els Brouwers, Hoofd Energie & Klimaat bij essenscia: “Innovatie en energie-efficiëntie zijn belangrijke voorwaarden om internationaal competitief te blijven. Het systeem van de energie-beleidsovereenkomsten creëert hiervoor een positief beleidskader. De sector blijft investeren en efficiëntiewinsten boeken, al vraagt dit steeds hogere investeringskosten. Als het goed gaat met de economie is dit dus niet alleen gunstig voor de welvaart, maar ook voor het klimaat.”

Door permanente investeringen zoals de uitwisseling van warmte tussen installaties, het inzetten van warmtekrachtkoppeling of een doorgedreven energiemanagement, heeft de Vlaamse industrie de voorbije tien jaar 29 miljoen ton aan CO2-uitstoot bespaard, terwijl de energie-efficiëntie met meer dan 10% is toegenomen.

Dat is het eindresultaat van de eerste generatie energiebeleidsovereenkomsten opgestart in 2002. Met 109 van de 378 deelnemende bedrijven vertegenwoordigde de chemie, kunststoffen en life sciences bijna de helft van het energieverbruik van alle participerende ondernemingen.

De nieuwe reeks overeenkomsten startte begin vorig jaar en loopt tot 2020. Ditmaal zijn 111 sectorbedrijven toegetreden, goed voor liefst 90% van het sectorale energieverbruik.

Met de energiebeleidsovereenkomsten wil de Vlaamse overheid industriële eindgebruikers stimuleren om toonaangevend te zijn inzake energie-efficiëntie.

Ondernemingen die vrijwillig toetreden, engageren zich tot een continue verbetering van de energie-efficiëntie en dragen op die manier bij aan de realisatie van de Vlaamse CO2- en energiedoelstellingen.


(bron: essenscia)