Aankondiging samenwerking tussen complementaire partners VIB en ILVO

Op 15 januari 2016 ondertekenen het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) een samenwerkings-overeenkomst.

Trefwoorden: #ILVO, #Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, #klimaatverandering, #landbouwgewassen, #samenwerking, #VIB, #Vlaams Instituut voor Biotechnologie, #voeding

Lees verder

Techniek

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - Door deze samenwerking wordt een brede brug geslagen tussen het onderzoekslaboratorium en het veld: VIB staat in voor basisonderzoek, ILVO diept de resultaten verder uit met toegepast onderzoek en veldwerk.

Tegen 2050 moeten naar schatting 9,2 à 10 miljard monden gevoed worden, in omstandigheden die onzeker zijn door de oprukkende klimaatverandering.

Om de productie van duurzame en gezonde voeding mogelijk te maken, zonder daarbij de balans tussen landbouw en natuur uit het oog te verliezen, is onderzoek naar betere landbouwgewassen en -bodems onontbeerlijk.


Deze vijf concrete cases onderstrepen de toegevoegde waarde van deze samenwerking:

  1. De genetische kennis van VIB en de praktische teelttoepassingen van ILVO worden gecombineerd in de zoektocht naar klimaatbestendige gewassen om oogstzekerheid en optimale kwaliteit te verzekeren.
  2. Via deze alliantie wordt nog efficiënter gezocht naar hoogwaardige en gezonde voedingscomponenten in plantaardig voedsel.
  3. Door de ILVO-expertise omtrent zowel ziektes, als bevorderlijke organismen en bodemkwaliteit te koppelen aan de VIB-kennis inzake plantengroei, wordt gezocht naar bodemorganismen die de groei van landbouwgewassen kunnen verbeteren.
  4. De samenwerking tussen VIB en ILVO voor het uitvoeren van veldproeven heeft in de voorbije jaren al geleid tot mooie resultaten.
  5. De samenwerking tussen VIB, met een grote expertise in de analyse van proteïnen en peptiden en het ILVO met zijn ervaring in de kwaliteitsanalyse van voedingsmiddelen, biedt enorme kansen in het opsporen van allergenen in voeding.