ArcelorMittal gaat nieuw, lichter staal produceren in België

ArcelorMittal stelt Fortiform-staal voor, een nieuw soort staal dat in Gent en Luik zal worden vervaardigd. Het moet auto's lichter maken zodat ze minder CO2 uitstoten.

Trefwoorden: #arcelormittal, #fortiform, #licht staal, #staal, #staal automotive

Lees verder

Nieuws

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - Het Fortiform-gamma is een reeks van koudgewalste staalproducten met hoge sterkte voor de automobielsector.

Voertuigonderdelen zouden tot 20% lichter kunnen zijn. Dit biedt uiteraard voordelen aan autofabrikanten die steeds op zoek zijn naar nieuwe materialen en toepassingen om de uitstoot van wagens te verminderen.

De EU legt steeds strengere quota op voor CO2 emissies. Door het gewicht van een wagen met 12 kg te reduceren wordt er 1 gr CO2 bespaard per kilometer.

Fortiform kan met minder staal ook meer kracht absorberen bij een crash. Dit maakt het ook geschikt om gebruikt te worden in structurele auto onderdelen die getroffen worden bij een ongeval, zoals het chassis.

Het gamma bestaat uit 3 types. Fortiform 1050 wordt eerst geproduceerd en dit in de productie sites van ArcelorMittal in Gent en Luik. Dit zal wel niet leiden tot extra aanwervingen.

De eerste wagens met dit nieuwe staal zullen in 2017 van de band rollen. Fortiform 980 en Fortiform 1180 zitten momenteel nog in testfase bij fabrikanten en industriële productie zou in 2015 kunnen opstarten.

ArcelorMittal stelt dat het blijft geloven in staal als het meest kosten efficiënte materiaal voor de constructie van wagens. Alternatieven zoals carbon en aluminium zijn veel duurder dan de nieuwe generatie staalproducten.