Nieuwe Flanders’ Make moet Vlaamse maakindustrie ’boosten’

Bedrijfsnieuws 24/10/2014 8:32:29

Begin deze week woonden zowat 300 ‘believers’ de voorstelling van het nieuwe onderzoekscentrum Flanders’ Make bij. "Tegen 2018 moeten er meer dan 300 onderzoekers voltijds aan de slag zijn"

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 17/06/2020 tot 19/06/2020

World Nuclear Exhibition

Parc des expositions - Parijs

van 23/06/2020 tot 25/06/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Keuze van de redactie

(4/6) Vydraulics neemt Doedijns Group International over

(3/6) Lantis gunt realisatie Scheldetunnel aan consortium THV COTU

(2/6) Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

(2/6) Alle offshore windparken aangesloten op MOG in Noordzee

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – 'We ontwikkelen niet langer in gespreide slagorde'. Dat is de voornaamste boodschap die de tenoren van het nieuwe SOC Maakindustrie – SOC staat voor Strategisch OnderzoeksCentrum – de aanwezigen meegaven tijdens het officiële openingsevent van Flanders' Make in Lommel.

In dat nieuwe centrum bundelen de Vlaamse onderzoekscentra FMTC en Flanders' Drive en de vijf Vlaamse universiteiten hun krachten om samen te werken met hoogtechnologische bedrijven aan 'preconcurrentieel onderzoek en innovatie'.

Ook de financiering is intussen al een tijdje rond: de Vlaamse overheid komt vanaf 2014 jaarlijks met een basisfinanciering van 8,4 miljoen euro over de brug, gecombineerd met 'ad hoc' impulsen voor gericht onderzoek vanuit programma's zoals SALK, EFRO en Competitiviteit ter waarde van 16,5 miljoen (zie leestips onderaan).

Vermits de financiële middelen in Vlaanderen niet onuitputtelijk zijn (en bescheiden vergeleken met de meeste van onze buurlanden), is er gekozen voor specialisatie: vermogenselektronica & energieopslag, mechatronica & ontwerpmethodes, productieprocessen en mensgerichte systeemontwikkeling.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur: “De Vlaamse industrie is goed voor 80% van onze export en 80% van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen. Om een toekomst te hebben in Vlaanderen, zal onze industrie meer gespecialiseerd, meer innovatiegedreven en meer op de export en op de internationale groeimarkten gericht moeten zijn."

De bedoeling is alvast alle onderzoeksresultaten ter beschikking te stellen voor de hele maakindustrie, want 'vaak staan uiteenlopende bedrijven vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen'.

Open innovatie dus, iets wat voor commerciële bedrijven allerminst evident is. Maar toch: “Een zestigtal bedrijven heeft zich al geëngageerd om deel te nemen aan één of meerdere onderzoeksprogramma’s", liet Algemeen Directeur ir Dirk Torfs (ex-ABB) weten."En dankzij een totaalaanpak willen we bedrijven in Vlaanderen houden of uit het buitenland aantrekken.”

Tegen 2018 moeten bij Flanders’ Make meer dan 300 onderzoekers voltijds aan de slag zijn. 'Vanuit een gemeenschappelijke industriële onderzoeksagenda'.

Flanders’ Make heeft vestigingen in Lommel, Diepenbeek en Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel. << (Bert Belmans)

(foto: Flanders Make, vlnr: Leo Van de Loock van IWT, Geert Ostyn van Picanol, voorzitter Urbain Vandeurzen en algemeen directeur Dirk Torfs)

 Lees méér over:  maakindustrie   flanders' drive   fmtc   mechatronica  


Leestips:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Korte­termijn­geheugen­verlies batterijloze apparaten opgelost?

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer TU Delft, heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee batterijloze apparaten tijdens korte stroomonderbrekingen de tijd kunnen onthouden.

Belg krijgt leiding over wereldwijd R&D-centrum AB InBev

Sinds kort is David De Schutter de nieuwe Global Vice President van het Global Innovation & Technology Center (GITEC) van AB InBev in Leuven, hun wereldwijde R&D-centrum.

Nieuwe ‘wervelende’ magnetische toestand in puur element periodiek systeem

De Radboud Universiteit en de Universiteit van Uppsala hebben ontdekt dat neodymium bestaat uit een zee van wervelende magneetjes die op diverse snelheden draaien en steeds veranderen.

LUMC bouwt grote stamcelfaciliteit voor Europese partners

In deze nieuwe faciliteit zal onderzoek gedaan worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde, zoals gekweekte insuline producerende bètacellen voor diabetespatiënten.

Gaspar Gascon wordt CTO bij Punch Powertrain

Punch Powertrain, onafhankelijk leverancier van innovatieve en energie-efficiënte aandrijfsystemen voor autoconstructeurs, heeft Gaspar Gascon aangesteld als Chief Technology Officer (CTO).

Succesvolle testen ontgassen binnenvaartschepen in North Sea Port

North Sea Port is gestart met het testen van dampverwerkings-installaties om binnenvaarttankers met een nieuw ontwikkelde installatie veilig en gecontroleerd restdampen te laten verwerken.

Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

Het ATLAS-experiment heeft in botsingen van protonen in de Large Hadron Collider op CERN aanwijzingen gevonden voor processen waarbij vier topquarks tegelijk ontstaan.

Alle offshore windparken aangesloten op MOG in Noordzee

Met de aansluiting van het laatste offshore windpark Seastar is Elia’s 'stopcontact op zee' nu helemaal compleet. Het schakelplatform bundelt nu de exportkabels van 4 offshore windparken.

B&R-breidt gamma compacte PLC’s uit

B&R biedt een nieuwe Compact-S PLC aan met 512 MB RAM en 2 GB intern flash-geheugen. Dit geeft de X20CP0484-1 meer RAM-capaciteit dan eerdere modellen uit deze serie. Dit is ideaal voor toepassingen met hoge eisen aan geheugen en prestaties. Met Ethernet, POWERLINK, USB en RS232 biedt deze PLC tal van communicatie-opties.

Partners