Toshiba ontwikkelt efficiëntere samarium-cobalt magneet

Bedrijfsnieuws 18/09/2017 13:02:32

De hogetemperatuur samarium-cobalt magneet, die Toshiba voor motoren ontwikkelt, is bovendien vrij van zeldzame aardmetalen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Inzicht in verbranding duurzame brandstoffen dankzij bolvlammen

Veilig opslaan van LNG - artikel

Verbeterde membranen voor blauwe energie

Gimv verhoogt haar investering in Alro Group

Hoe hou je li-ion batterijen brandveilig ?

Onderzoekers zien varen op methanol als valabele optie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Selectie van snijparameters

Webinar

vrijdag 2 juli 2021

Keuze van de redactie

(16/6) Eerste alles-in-één vloeistofgekoelde modulaire datacenter gelanceerd

(16/6) Supersensoren dankzij kwantumzwaartekracht experiment

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

>> Meer blikvangers

ENGINEERING.BE - Toshiba Corporation en Toshiba Materials Co. ontwikkelden een nieuwe samarium-cobalt magneet met een hoog ijzergehalte die vrij is van zware zeldzame aardmetalen.

Die magneet is bovendien zeer resistent tegen demagnetizeren en heeft beduidend sterkere magnetische eigenschappen bij hoge temperaturen dan de hittebestendige neodymium magneten die tegenwoordig in motoren worden gebruikt.

Aandrijfmotoren voor hybride en elektrische wagens, loco’s, industriële motoren en windturbines lopen op relatief hoge temperaturen. Dat zijn ook de toepassingen voor hittebestendige neodymium magneten die zware zeldzame aardmetalen bevatten. En die laatste hebben hun naam niet gestolen, want ‘zeldzaam’ en dus duur.

Bij kamertemperatuur generen neodymium magneten een sterke magnetische kracht maar hoe hoger de temperatuur van de toepassing wordt, des te sneller valt die kracht en dus ook het koppel van de motor terug. Uiteindelijk treedt er zelfs demagnetisering op. Dat gaat men tegen door het neodymium te vervangen door andere elementen zeldzame aardmetalen, zoals dysprosium en telbium. Maar het blijft een uitdaging om de sterke magnetische kracht bij hogere temperaturen te behouden.

Toshiba onderzoekt al langer dysprosiumvrije motoren en ontwikkelde in 2012 een samarium-cobalt magneet met een hoge ijzerconcentratie die bij hoge temperaturen neodymium magneten ver achter zich liet. Bij 100°C was die nieuwe magneet 1% krachtiger dan een neodymium magneet.

Bij 150°C liep het verschil al op tot 5%. Dat lukte door de oxide en de fase met hoge koperconcentraties in de magneet te verminderen -beide elementen belemmeren immers de magnetische kracht- en door de hoeveelheid ijzer in de magneet met 15% à 20% -in gewicht- op te trekken.

De jongste doorbraak bestaat er in dat een samarium-cobalt magneet ontwikkeld werd met een hoge ijzerconcentratie die zeer resistent is tegen demagnetizering bij 180°C, beter presteert dan neodymium magneten bij 140°C. Toshiba ontwikkelde een hittebehandeling die de nieuwe magneet ook een 30% betere magnetische coërciviteit bezorgt dan de magneet die het vijf jaar geleden ontwikkelde. M.a.w. er is 30% meer veldsterkte nodig om zijn magnetische inductie op te heffen.

Met deze resultaten is het mogelijk eenvoudiger koelsystemen te ontwerpen voor industriële toepassingen waarin motoren geïntegreerd zijn. Er kan ook compacter gebouwd worden en dank zij ‘dunnere’, want krachtigere magneten kan ook vrijer aan de design van de motoren gesleuteld worden.

Toshiba Material Corporation plant alvast het gebruik van zijn nieuwe magneet in alle mogelijke toepassingen te promoten. << (Luc De Smet) (foto: Pixabay)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Imec demonstreert transistor die chips onder de 2 nanometer mogelijk maakt

Onderzoekers van imec slaagden erin om met een soort vorkstructuur de afstand tussen transistoren aanzienlijk te verkleinen waardoor onder de technologienode van 2 nanometer gedoken kan worden.

Eplan organiseert Efficiency Days 2021

Het hele event zal in het teken van verbinding staan. Denk maar aan het verbinden van de verschillende fases binnen het bedrijfsproces: bijv. van de conceptfase over de engineeringsfase.

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt

De wereldwijde gezondheidscrisis deelde harde klappen uit, maar toch houdt FIT zich aan hun traditie: de rode loper uitrollen voor Vlaamse exportsuccessen via Leeuw van de Export.

Nieuw baggercontract uit Bangladesh voor Jan De Nul

Payra Port Authority (PPA) en Jan De Nul Group ondertekenden het contract, met een totale waarde van een half miljard euro, voor de volgende fase in de ontwikkelingsplannen van de haven.

Veilig opslaan van LNG - artikel

Naar verwachting zou de totale capaciteit van lng export- en importterminals de komende tien jaar verdubbelen. Maar wat is er precies nodig om het veilig op te slaan?

Hoe effent Siemens het pad naar (intra)logistiek 4.0 ?

Productiever, efficiënter, slimmer en duurzamer: de (intra)logistieke sector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de razendsnelle groei van e-commerce.

Ontwikkeling van recycleerbare coatings voor voedselverpakkingen

Promovenda Jiaying Li van UTwente vervangt de 'zilveren' laag in voedselverpakkingen door een coating op basis van polyelektrolyten, die onder de juiste omstandigheden in water oplosbaar is.

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Op 7 juni is MeluXina, de eerste supercomputer, in Luxemburg ingehuldigd. Na VEGA (in Marobor, Slovenië) is het de tweede supercomputer die EuroHPC JU in drie maanden tijd on line brengt.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners