UT leidt project naar energieprestaties zonne-energiesystemen

De UTwente wordt voorzitter van een internationaal gefinancierd onderzoeksproject (een zogenaamde COST Action) naar de prestaties en betrouwbaarheid van onder andere zonne-energiesystemen.

Trefwoorden: #COST Action, #energie, #energieprestatie, #Europa, #research, #Universiteit Twente, #zonne-energie

Lees verder

research

( Foto: ZonneWijde Breda )

ENGINEERINGNET.NL - Het project heeft tot doel om samenwerking binnen Europa en daarbuiten te stimuleren en duurt vier jaar.

Op dit moment doen er vierentwintig landen mee aan het netwerk en gaven achtentachtig collega onderzoekers zich op voor deelname aan deze Action. Het einddoel van deze COST Action is om de energieprestaties en betrouwbaarheid van zonne-energiesystemen in Europa te verbeteren.

Zonne-energiesystemen leiden tot beduidend lagere CO2 emissies van elektriciteitsopwekking, daarom is het belangrijk dat ze in de praktijk een hoge energieopbrengst hebben en betrouwbaar functioneren gedurende circa 20 jaar.

Op dit moment dalen de kosten van zonnepanelen snel (naar 40 cent per wattpiek) waardoor zonne-energiesystemen nog vaker door consumenten geïnstalleerd worden. In Nederland alleen is er twee gigawatt aan PV systemen (zonne-energiesystemen) geplaatst en geïnstalleerd.

In deze COST Action analyseert de Universiteit Twente (UT) met haar partners de lange termijn prestaties, waaronder eventuele defecten en storingen. Daarnaast wordt er gekeken naar de prestaties van de componenten, waaronder zonnepanelen, het ontwerp van de systemen, de installatie, de onderhoudspraktijk, de geografische locatie, de weersfactoren op de prestaties, de prestatievermindering gedurende de tijd en de hoeveelheid en redenen voor storingen en defecten. (bron: Universiteit Twente)

Een COST Action is een Europees onderzoeksnetwerk op een gebied dat van belang is voor ten minste zeven COST-lidstaten. Het is het oudste bekende financieringsmechanisme voor internationaal onderzoek van de Europese Commissie.