Kernafvalbeheer en nieuwe generatie reactoren (deel 2)

Economie 24/09/2019 12:29:47

Dit is het 2de artikel uit deze 6-delige reeks. Koen Mortelmans brengt verder verslag uit van de jongste Euratom-conferenties Fisa en Euradwaste, die doorgingen in het Roemeense Pitesti.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

Vynova zet restwarmte in voor stoomproductie

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

Eerste turbines grootste Belgisch offshore windpark geïnstalleerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Cool & Comfort Conferences 2020

CEME Charleroi

donderdag 17 september 2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - "Predisposal -voorverwerking- wordt een nieuwe pijler in het Euratom-programma", legde de Zweedse voormalig IAEA-directeur Hans Forsström (foto onderaan links) uit tijdens de Euradwaste-conferentie in Pitesti.

“Tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend. Verdere verbeteringen in het karakteriseren, compacteren en behandelen van afval zijn haalbaar. Dit kan leiden tot nog meer veiligheid en commerciële winst."

Opgemerkt wordt dat nucleaire veiligheid en het beheer van radioactief afval niet meer het exclusieve terrein zijn van nucleaire en technische specialisten. "Sociale wetenschappers willen aanwezig zijn in alle projecten waarbij het maatschappelijk middenveld betrokken is," merkte Euratom-beleidsmedewerker Christophe Davies op. "Daarom moet de inbreng van niet-technische belanghebbenden gedefinieerd worden. Euratom kan daarbij helpen een ??synergie te realiseren en de nodige kennis over te dragen."

“Het monitoren van de bergingsactiviteiten is niet louter een technisch gebeuren," beaamt Forsström. "De betrokkenheid van maatschappelijke vertegenwoordigers was zeer nuttig. Het is zinvol om bij een verdere en intensievere deelname van maatschappelijke belanghebbenden een monitoringprogramma te overwegen."

Bouw competentie
"We kunnen ervoor kiezen leiders te zijn in kernenergietechnologieën of om intelligente consumenten te worden van Russische of Chinese technologie", zegt Martin Murray (foto onderaan rechts) van het UK Environment Agency.

"In beide scenario's hebben we ons eigen onafhankelijk onderzoek nodig, om de impact van nucleaire ongevallen te evalueren, bijvoorbeeld. Dit is ook belangrijk voor landen die geen kernsystemen gebruiken. Want ook zij kunnen door ongevallen in nabijgelegen landen worden getroffen.”

Murray is lid van het wetenschappelijk en technisch comité van Euratom. Dit orgaan is in 1957 opgericht om onafhankelijk wetenschappelijk en technisch advies te verstrekken aan de Europese Commissie. "We moeten in staat zijn om tegen 2050 een koolstofvrije economie te creëren", stelt hij.

"Er wordt vaak gezegd dat de weg naar een operationele fusiereactor nog eens veertig jaar zal vergen. Binnen de horizon van 2050 blijven op kernsplitsing gebaseerde reactorsystemen een belangrijke technologie. Daarom blijft ook parallel onderzoek naar splijtingstechnologie noodzakelijk."

"Onderzoeksbudgetten zijn echter beperkt en er zullen keuzes gemaakt moeten worden wat prioriteit heeft in de onderzoeksfinanciering. Er is een consensus over het belang van radio-isotopen voor medisch gebruik. Het belang van synergieën tussen kernfusie, medische en andere onderzoeksprogramma's is niet te ontkennen.”

Verschillende reactoren die medische isotopen produceren, worden ouder en naderen het einde van hun operationele leven, waarschuwt Murray. "In 2018 zijn sommigen van hen stilgelegd voor onderhoud. Deeltjesversnellers kunnen niet het volledige scala aan noodzakelijke isotopen produceren." Hij denkt dat er in Europa nieuwe, gespecialiseerde reactoren nodig zullen zijn.

"Isotopen met een korte halveringstijd kunnen niet over lange afstanden worden getransporteerd. Ook landen die geen kerncentrales willen, willen wel toegang tot medische isotopen!" << (Koen Mortelmans) (foto's Fisa - Euradwaste)

Klik hier om deel 1 van deze artikelenreeks van Koen Mortelmans te lezen.
Link naar deel 3 van deze artikelenreeks
Link naar deel 4 van deze artikelenreeks
Link naar deel 5 van deze artikelenreeks
Link naar deel 6 van deze artikelenreeks


Foto-impressie:
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Voormalig IAEA-directeur Hans Forsström (links) - Martin Murray van het UK Environment Agency (rechts)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

John Cockerill lanceert het fonds Industrya voor industriële transformatie, samen met FPIM, SRIW & W.IN.G, Noshaq en LRM. Met een incubator en accelerator voor start-ups en scale-ups.

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Partners