Kernafvalbeheer en nieuwe generatie reactoren (deel 5)

Dit is deel 5 uit deze reeks, waarbij Koen Mortelmans verder verslag uitbrengt van de jongste Euratom-conferenties Fisa en Euradwaste in het Pitesti. Er werden ook prijzen uitgereikt.

Trefwoorden: #Euradwaste, #Euratom, #Fisa, #kernafval, #kernenergie, #nucleair onderzoek, #O&O

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Op de Fisa-Euradwaste-conferentie 2019 in het Roemeense Pitesti 2019 zijn twaalf prijzen uitgereikt aan jonge PhD, MSc of young professionals uitgereikt voor Fisa, Euradwaste en Enen (European Nuclear Education Network). Peer-reviewed wetenschappelijke artikelen zullen worden gepubliceerd in het European Physical Journal (EPJ N, EPJ Nuclear Sciences & Technologies).

Enen organiseert deze prijzen elk jaar om het werk van jonge wetenschappers en onderzoekers in Europa te promoten en te ondersteunen. Twaalf deelnemers werden genomineerd om hun doctoraatswerk voor een jury van deskundigen te presenteren. Uit die twaalf selecteerde de jury drie laureaten.

De winnaars van 2019 waren Claire Le Gall (Universiteit van Grenoble Alpes), Wael Hilali (Universiteit van Stuttgart) en Florian Muller (Universiteit van Aix-Marseille).

Le Gall ontving haar prijs voor haar onderzoek naar de afgifte van de nucleaire splijtingsproducten cesium, molybdeen en barium uit nucleaire brandstoffen die tijdens zware ongevallen bestraald werden. "Op basis van dit onderzoek hopen we de berekeningscodes en de prestaties van de databanken over splijtingsproducten te verbeteren", aldus Le Gall.

Nucleair onderzoek gaat bio
Wael Hilali werd bekroond voor zijn onderzoek naar puinbedformaties in gedegradeerde kernen van lichtwaterreactoren en Muller voor zijn hydraulische en statistische studie van metastabiele fenomenen in staafbundels van waterreactoren onder druk.

De laureaten en enkele andere jonge onderzoekers presenteerden hun werk tijdens postersessies. Hun inbreng in de conferentie gaf ook een beeld op huidige trends in het academisch onderzoek. Opvallend is de opkomst van bio-ingenieurs en biologen in het nucleair onderzoek.

Sommigen focussen op de invloed van organisch materiaal op de langdurige berging van radioactief afval, zoals de mogelijke afbraak van stalen afvalvaten door micro-organismen.

Bio-wetenschappers
De huidige input van de biowetenschappers beperkt zich niet tot levende organismen. "Er is een brede consensus over de veilige berging van hoog- en middelactief radioactief afval in diepe kleilagen”, zegt Elke Jacops (Belgisch Nucleair Onderzoekscentrum), een van de genomineerden.

De beschouwde kleien hebben een hoog fixatievermogen om radionucleïden vast te houden, een beperkte waterstroom door een lage permeabiliteit en hoge zelfdichtende eigenschappen door een efficiënte capillaire afdichting. Op microschaal zijn al die lagen echter niet homogeen. Binnen een geologisch depot is de productie van gas onvermijdelijk.

Het overheersende proces hier betreft de anaërobe corrosie van metalen wat uiteindelijk waterstof oplevert. In een eerste fase lost het gas op in het poriënwater en dissipeert het via diffusie. Als de snelheid van de gasproductie groter is dan de diffuse stroom, ontstaat er een vrije gasfase die mogelijk negatieve effecten heeft op de barrières. Diffusiecoëfficiënten in klei hangen af van de grootte van de gasmoleculen en de poriën in de klei."

Jacops en haar team onderzochten monsters van verschillende diepe kleilagen en deden experimenten met verschillende soorten gassen.

"In sommige niveaus van de kleilagen zijn de kwartskorrels niet homogeen verdeeld. We denken dat dit veroorzaakt is door fossiele wormgaten, toen deze klei zich nog aan de oppervlakte bevond. Later werden die gaten gevuld met kwartskorrels, resulterend in verstoringen met grotere poriën en andere diffusie-eigenschappen. Dit werd alleen zichtbaar door het bestuderen van de microstructuur van de klei."


(Koen Mortelmans)

Link naar deel 1 van deze artikelenreeks
Link naar deel 2 van deze artikelenreeks
Link naar deel 3 van deze artikelenreeks
Link naar deel 4 van deze artikelenreeks
Link naar deel 6 van deze artikelenreeks