AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Bedrijfsnieuws 16/09/2020 8:34:37

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Automatisatietechnologieën voor alle bedrijfsprocessen gebundeld

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

Portugese Heptasense wint Elia innovatiewedstrijd

Databotpionier TeRoCo breidt activiteiten uit naar Frankrijk

AI-oplossing structureert en interpreteert digitale documenten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - The Grain werd ongeveer een jaar geleden opgericht door twee ex-aandeelhouders van Allied Reliability, gericht op maintenance en reliability, en twee oprichters van AI-ontwikkelaar Provideor. Het viertal richtte samen The Grain op, waar Provideor volledig in opgenomen werd.

De activiteiten van The Grain spitsen zich toe op vier specialisaties: vraag en voorraad, procesoptimalisatie, productieplanning en predictive maintenance.

“In onze aanpak vertrekken we steeds van de medewerkers”, aldus CEO Dirk De Nutte. “Het doel is om hen te ondersteunen zodat ze hun taken beter, sneller en slimmer kunnen uitvoeren."

Belangrijke parameters daarbij zijn schaalbaarheid, dus toepasbaarheid op processen van elke grootteorde, en laagdrempeligheid: iedereen moet er intuïtief mee aan de slag kunnen.

De Nutte: “Een producent van glazen flessen werkt met een enorme variëteit aan vormen en groottes, van parfum- tot wijnflessen. Een complex logistiek proces, waardoor het gemiddeld een maand duurde om bestellingen in te plannen."

"We ontwikkelden een AI-gestuurde realtime planning die dat terugbrengt tot zo’n 45 minuten. Ook hier vertrokken we van de vraag hoe we de productiecapaciteit optimaal konden benutten.”

Door COVID-19 kwamen veel projecten in binnen- en buitenland opeens on hold te staan. “We hadden ons net versterkt om al die projecten uit te voeren", stelt De Nutte.

"Gelukkig was er wat financiële reserve van het oprichtingskapitaal, dus we konden ons personeel aan het werk houden. We hebben de vrijgekomen tijd gebruikt voor R&D."

"Zo begonnen we met de ontwikkeling van vier generieke producten die stuk voor stuk levensvatbaar zijn. Twee proof of concepts zijn nu klaar om eind dit jaar in de markt te testen.”

The Grain diende een subsidieaanvraag in bij Vlaio, en zag die volledig toegekend. “Wat een rampjaar beloofde te worden, hebben we zo toch nog een positieve wending kunnen geven." << (Lydia Heida) (foto: The Grain)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners