Team FAST presenteert schaalmodel auto op mierenzuur (+video)

De ambitie van Team FAST, een multidisciplinair studententeam van de TU/e is om een auto te bouwen die rijdt op mierenzuur.

Trefwoorden: #elektrisch, #elektrische auto, #mierenzuur, #Team FAST, #TU/e, #waterstof, #waterstofauto

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - Team FAST )

ENGINEERINGNET.NL - Mierenzuur kan als opslag dienen voor de milieuvriendelijke brandstof waterstof.

Een auto op mierenzuur heeft daarom meerdere voordelen ten opzichte van bestaande waterstof- en elektrische auto’s. Vandaag zet het team de eerste, concrete stap met de presentatie van een schaalmodel van één meter groot dat eigenhandig rijdt op mierenzuur.

Met het gebruik van mierenzuur als brandstof hoopt Team FAST de sterke punten van elektrische en waterstofauto’s te combineren, maar dan zónder de nadelen.

Elektrische auto’s zijn afhankelijk van batterijen, en hebben daardoor een beperkt bereik. Met waterstof kan een elektrische auto langer doorrijden op één tank, maar waterstof heeft als nadeel dat het vervoer en opslag ervan duur is en dat het onder hoge druk vervoerd moet worden.

Mierenzuur biedt de mogelijkheid om waterstof eenvoudig op te slaan. Met een chemische reactie, vorig jaar door TU/e-onderzoekers ontdekt, kan waterstof met CO2 bliksemsnel omgezet worden in mierenzuur, en andersom. Dankzij het vloeibare karakter van mierenzuur kun je waterstof dus makkelijk en goedkoop vervoeren.

Team FAST ziet mogelijkheden om deze reacties in een auto te laten plaatsvinden, waarbij je het waterstof gebruikt om een elektromotor aan te drijven. Mierenzuur zal daarom voor de consument vergelijkbaar zijn met het gebruik van benzine.

Deze overeenkomst zorgt er bovendien voor dat het gebruik van mierenzuur makkelijk in de bestaande brandstofinfrastructuur kan worden overgenomen. Bovendien kan mierenzuur als energiedrager veel breder worden ingezet; energie uit zon en wind kan ook worden opgeslagen in mierenzuur en vervolgens gebruikt worden waar nodig.

Team FAST wil in 2017 ’s werelds eerste auto hebben die rijdt op mierenzuur. Dat doen ze door een bestaande waterstofauto om te bouwen.


(bron: TU/e)

Team FAST is een team van 22 studenten, afkomstig van verschillende opleidingen. Met hun idee voor een auto op mierenzuur wonnen ze vorig jaar al een BRAINS-award voor duurzaamheid. Eind vorig jaar won het team een beurs van 50.000 euro in de Open Mind-competitie van Technologiestichting STW.