AkzoNobel en Evonik slaan eerste paal voor gezamenlijke productielocatie

AkzoNobel en Evonik Industries hebben onlangs de eerste paal geslagen voor een gezamenlijke productielocatie voor chloor en kaliloog in het Duitse Ibbenbüren.

Trefwoorden: #AkzoNobel, #chloor, #elektrolyse, #Evonik, #kaliloog, #productielocatie

Lees verder

Techniek

( Foto: AkzoNobel )

ENGINEERINGNET.NL - AkzoNobel gaat de nieuwe fabriek gebruiken voor de productie van chloor en waterstof, twee essentiële ingrediënten voor de chemische industrie en in producten voor dagelijks gebruik.

De ceremonie vond plaats op de bestaande locatie van AkzoNobel in Ibbenbüren, waar de twee ondernemingen een nieuwe installatie voor membraanelektrolyse gaan bouwen en exploiteren. De installatie zal tijdens het vierde kwartaal van 2017 operationeel worden.

Werner Fuhrmann van AkzoNobel en Dr. Ralph Sven Kaufmann van Evonik Industries namen het officiële gedeelte voor hun rekening tijdens de ceremonie, die werd bijgewoond door klanten, leveranciers en medewerkers van beide ondernemingen, en door vertegenwoordigers van de stad Ibbenbüren en andere autoriteiten.

Fuhrmann: "De installatie verbetert de ecologische voetafdruk van elke ton chloor die we in Ibbenbüren produceren met 25 tot 30%. Dit resulteert in een lager energieverbruik en minder CO2-emissies waarbij ook nog duidelijke voordelen optreden voor de lokale chemiecluster".

De fabriek zal een jaarlijkse nominale capaciteit van ongeveer 130.000 ton kaliumhydroxide en 82.000 ton chloor hebben.

AkzoNobel zal de verkoop van chloor en waterstof uit de nieuwe fabriek op zich nemen of deze direct op de vestiging in Ibbenbüren verwerken. Evonik zal de kaliloog uit de nieuwe fabriek gebruiken voor verkoop en verwerking op de eigen locatie in Lülsdorf, waar kaliloog verwerkt wordt tot verschillende producten, waaronder kaliumcarbonaat (potas).

Alle productie van chloor, kaliloog en natronloog op basis van elektrolyse met kwikamalgaam moet eind 2017 worden stopgezet als gevolg van wettelijke bepalingen.

In de geplande nieuwe fabriek voor membraanelektrolyse zal een duurzaam proces worden toegepast dat een positiever milieuprofiel heeft.