Vlaams-Nederlands onderzoek naar verbetering proceswaterzuivering

Evides Industriewater onderzoekt met Universiteit Gent, BASF, Dow en Yara in het project Improved nieuwe mogelijkheden en technieken voor het zuiveren en hergebruiken van water.

Trefwoorden: #BASF, #Dow, #Evides Industriewater, #HZ, #i-Cleantech Vlaanderen, #IEC, #onderzoek, #proceswaterzuivering, #project Improved, #SKIW, #Universiteit Gent, #Vlakwa, #Yara

Lees verder

research

( Foto: Nordic )

ENGINEERINGNET - Naast bovengenoemde organisaties werken nog vijf anderen aan dit project mee: Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water), SKIW (Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie), IEC, HZ en i-Cleantech Vlaanderen.

Het project startte begin dit jaar in het grensgebied Nederland-Vlaanderen en duurt drie jaar. Improved staat voor: Integrale Mobiele PROceswaterunit Voor een Economische Delta. Het project heeft als doel om proceswaterzuivering uit verschillende waterbronnen te onderzoeken. Proceswater wordt vaak gemaakt van (zoet) oppervlaktewater, afkomstig uit een meer of rivier.

Het project Improved onderzoekt of het mogelijk is om ook andere watersoorten, zoals brak water en afvalwater, op te werken tot proceswater. Als het onderzoek slaagt, hoeft de industrie minder gebruik te maken van zoet oppervlaktewater voor productieprocessen.

Voor het onderzoek wordt een mobiele infrastructuur ofwel pilotinstallatie ontworpen, gebouwd en toegepast/getest bij verschillende grote industriële waterverbruikers, te weten Dow Benelux, Yara en BASF Antwerpen.

Met de mobiele proceswaterunit kan de invloed van de inzet van verschillende watersoorten op het productieproces onderzocht worden, zodat de watervoorziening bij de diverse bedrijven geoptimaliseerd kan worden.

Evides Industriewater speelt hierbij een belangrijke rol, en zet dit project in om te innoveren en klanten nog beter advies te geven over waterbeheer. Het bedrijf levert water aan grote industriële bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Dit gaat om water waarvan de eigenschappen worden afgestemd op de specifieke vereisten van iedere klant.

Het project ontvangt een bijdrage uit het fonds van Interreg, een Europese subsidieregeling voor innovatieve en duurzame projecten die Europa sterker maken.