Colruyt Group introduceert duurzame koelkar

Colruyt Group gebruikt sinds kort de zelf ontwikkelde 'liquid ice container' voor het transport van verse producten naar de winkels. Deze werkt met vloeibaar ijs, wat uniek in de sector is.

Trefwoorden: #Colruyt, #distributiecentrum, #duurzaam, #duurzame koelkar, #koelkar, #liquid ice container, #retailer, #vloeibaar ijs

Lees verder

Techniek

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - De kar heeft ruim de helft minder impact op de klimaatverandering dan een klassieke koelkar.

Liquid ice is een bevroren, maar vloeibaar mengsel van water en ethanol. De koelvloeistof wordt met lokaal opgewekte groene stroom door zon en wind in het distributiecentrum in Halle gemaakt.

Het mengsel wordt in speciaal ontwikkelde koelkarren gepompt, die op minder dan een half uur de gewenste temperatuur bereiken. Dan kunnen ze gevuld met verse producten in gewone vrachtwagens naar de winkels vertrekken.

Na terugkomst wordt het mengsel uit de kar gepompt, opnieuw afgekoeld en hergebruikt. Indien nodig, kunnen de koelkarren met een maximale injectie vloeibaar ijs tot 48 uur op de juiste temperatuur worden houden.

Dit geeft de Colruyt groep meer speling in de logistieke keten. De nieuwe kar heeft ook een groter laadvolume, zodat er minder karren nodig zijn.

Over Colruyt Group
Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg. Ze heeft zo'n 500 eigen winkels en meer dan 500 aangesloten winkels. De groep telt meer dan 28.000 medewerkers en realiseerde in 2014/15 een omzet van 8,9 miljard euro.