Wereldprimeur: zelfrijdende taxi’s op openbare weg

Vanaf juni 2016 gaan zelfrijdende busjes, die via een app zijn te bestellen, tussen station Ede-Wageningen en het Wageningen University & Research Centre op de openbare weg rijden.

Trefwoorden: #Geoscience & Remote Sensing, #GPS-systeem, #TU Delft, #Wageningen University & Research Centre, #zelfrijdende busjes, #zelfrijdende taxi

Lees verder

research

( Foto: WEpod )

ENGINEERINGNET.NL - De zespersoons busjes hebben een GPS-systeem aan boord dat is ontwikkeld door de afdeling Geoscience & Remote Sensing van de TU Delft.

Ook bevat de bus 3D-beeld en een radarsysteem ontwikkeld door 3ME en andere partners. Hiermee kunnen de busjes hun omgeving waarnemen en altijd voor andere weggebruikers stoppen.

In de garage van CiTG worden deze systemen op dit moment gekalibreerd. De afdeling Transport & Planning van CiTG bestudeert de veiligheidsaspecten van de route die de busjes afleggen, en de integratie in het transportsysteem.

De zelfrijdende wagentjes zijn gemaakt door het Franse bedrijf Easymile en kunnen maximaal 25 kilometer per uur rijden. Via een app kunnen bezoekers aan de universiteit vooraf een taxiritje reserveren.

Bij de eerste ritten zal er een medewerker in de bus aanwezig zijn, die in kan grijpen als dat nodig is. Als is aangetoond dat de karretjes veilig zijn, gaan ze volledig zelfstandig rijden. Er wordt verder toezicht gehouden vanuit een controlekamer.

Voordat de WEpods zelfstandig mogen gaan rijden, is nog wel toestemming nodig van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De pilot wordt afgerond met een plan voor operationele voorzetting.

De busjes hebben de naam 'Wepod' gekregen. Dit staat voor Wageningen en Ede en voor iedereen (we) die bij het project betrokken is: de provincie, de FoodValley regio, de projectgroep, de buurtbewoners, de gebruikers etc. Een pod is een (klein) automatisch voertuig of een omhulsel voor kostbare inhoud.

Op 28 januari rijdt Minister Schultz-Verhaegen het eerste rondje tijdens de officiële testrit met de WEpod in Wageningen.

Er rijden al zelfrijdende voertuigen, zoals de Rotterdam Rivium shuttle bus en de Heathrow shuttles in Londen, maar deze rijden op een aparte afgesloten rijbaan.