Subsidie voor nieuw forensisch explosievenonderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), TNO en de Universiteit van Amsterdam gaan onderzoeken of chemische profilering van explosieven de politie helpt bij het opsporen van verdachten.

Trefwoorden: #FEXIN, #Forensic Explosives Intelligence, #forensisch onderzoek, #Nederlands Forensisch Instituut, #NFI, #onderzoek, #research, #TNO, #Universiteit van Amsterdam, #UvA

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Onder de projectnaam FEXIN (Forensic Explosives Intelligence) gaan de onderzoeksinstellingen de komende jaren samenwerken aan nieuwe forensische, chemische methodes.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), TNO en de Universiteit van Amsterdam (UvA) werkten in een eerder project al aan de chemische profilering van explosieven.

Deze profielen kunnen mogelijk iets zeggen over het verband tussen een explosief op een plaats delict en grondstoffen of explosieven die bij een verdachte zijn gevonden. Hierbij kijken onderzoekers naar chemische onzuiverheden en afbraakproducten van explosieven.

De partijen gaan in het nieuwe project nog een stap verder: kan de chemische samenstelling van explosief materiaal op een plaats delict iets zeggen over de modus operandi van de dader? ‘Zijn geavanceerde methodes gebruikt en met welke grondstoffen is het explosief gemaakt?

In het kader van het project worden verder ook nieuwe methodes ontwikkeld voor de chemische analyse en forensische karakterisering van illegaal vuurwerk.

FEXIN is mogelijk vanwege financiering vanuit het Internal Security Fund (ISF) van de Europese Unie. Het gaat om promotieonderzoek, dat naar verwachting in 2019 wordt afgerond.

De Nederlandse partners werken voor dit project ook samen met het National Institute of Standards and Technology (NIST), onderdeel van het Amerikaanse Department of Commerce.


(bron: UvA)