ECN adviseert om materiaalkunde in ontwerpfase op te nemen

De plaats waar een windmolen ingepland wordt of de samenstelling van biogassen in een opslagvat maken een groot verschil in gebruik van materialen. Een slimme materiaalkeuze is aangewezen.

Trefwoorden: #advies, #corrosie, #ECN, #energieonderzoek Centrum Nederland, #materiaalkunde, #opslagvat, #testen, #windmolen

Lees verder

Nieuws

( Foto: ECN )

ENGINEERINGNET.NL - Het energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) kan materialen testen en bedrijven hierover adviseren o.a. bij energie uit wind, zon en biomassa.

Gertjan Herder, research engineer bij ECN: “Vaak wordt alleen de mechanische sterkte van een materiaal onderzocht en vergeet men dat de sterkte drastisch kan verminderen door bijvoorbeeld corrosie.”

“De kosten voor onderhoud of vervanging van materialen lopen hierdoor enorm op. Om over gevaarlijke situaties nog maar te zwijgen. Wacht dus niet af tot er schade ontstaat, maar maak weloverwogen keuzes in het beginstadium.”

In het laboratorium van ECN in Petten is alle apparatuur aanwezig om extreme omstandigheden (zoals hoge temperaturen, hoge druk of corrosieve gassen en vloeistoffen) na te bootsen.

Herder: “We kunnen op materialen bijvoorbeeld corrosieve gassen loslaten, zoals ammoniak, tot een druk van 6 bar of een temperatuur tot 800°C. We gebruiken diverse elektrochemische methodieken om het corrosieproces te versnellen.”

Het blijft niet bij onderzoek en analyse. Het onderzoekscentrum geeft ook advies voor alternatieve materialen.