Cassantec vertaalt IoT naar voorspellende onderhoudssoftware

Het Zwitserse Cassantec won vorig jaar de «Innovation Award of Things» in Berlijn. Het bedrijfje is een van de weinige starters die zich in de industrieel-technische sfeer bewegen.

Trefwoorden: #Cassantec, #Innovation Award of Things, #Internet of Things, #IoT, #maintenance, #onderhoud, #onderhoudssoftware

Lees verder

maint_art

ENGINEERINGNET.BE - En het bedrijf is een van de nog zeldzamere spelers die het gehypte Internet of Things tracht te vertalen naar reële onderhoudssoftware.

Het mag op zich al vrij uniek genoemd worden dat een technisch bedrijf een award voor start-ups in de wacht sleept. Doorgaans bevolken goed in IT onderlegde prominenten de jury van dergelijke prijzen, maar is de wereld van maintenance en engineering niet echt aan hen besteed.

Wat het behoorlijk moeilijk maakt om innovaties van technische kandidaten correct in te schatten. Niet zo met de jury van de Internet of Things World in Berlijn, het mekka van de start-ups in Europa. Die zag blijkbaar meteen de groeiperspectieven van de software voor toestandsafhankelijk onderhoud die Cassentec hen voorschotelde.

Wat Cassantec gedaan heeft, is algoritmes ontwikkelen die de meetdata van machines en installaties nauwkeurig(er) interpreteren. Met andere woorden: die het tijdbestek van toekomstige storingen accurater kunnen voorspellen.

«Meer dan andere, vergelijkbare leveranciers van diensten voor monitoring en diagnostics, werken we met nieuwe, unieke combinaties van mathematische methodes om de conditionele trends, de risicoprofielen van storingen en de resterende levensduur (RUL, Remaining Useful Life) van kritische installaties en onderdelen in de toekomst exact in kaart te brengen», aldus stichter en CEO Mauritz von Plate.

De Cassantec-ingenieurs maken daarvoor gebruik van geavanceerde technieken, zoals artificiële intelligentie en data mining, gekoppeld aan best practices, operationele research en industriële validatie.

Ter ondersteuning van zijn betrouwbaarheid als leverancier, verwijst het bedrijf naar zijn referenties in industrieën zoals olie en gas, energieproductie, de procestechnische wereld en de transportsector.

Enkele voorbeelden: E.ON, Vattenfall, EDF, Evonik en Eastman. Cassantec geniet bovendien de steun van de Zwitserse Commissie voor Technologie en Innovatie en werkt met samen met verschillende universiteiten.

Een echte start-up mag Cassantec eigenlijk niet genoemd worden: het werd in 2007 opgericht en heeft intussen kantoren in Zurich, Berlijn en Cleveland in de VS.

Bij ons: Zensor
Overigens staat Cassantec niet alleen met dit type van intelligente onderhoudssoftware om meetdata - Industrial Big Data - te interpreteren.

In Vlaanderen werkt bijvoorbeeld ook de VUB-SURF spin-off Zensor met een mathematische benadering voor toestandsafhankelijk onderhoud, in dit geval om uitrustingen continu te monitoren (wat een grote stroom meetgegevens of big data genereert).

Zensor haalde twee jaar geleden een contract van de Nederlandse Gasunie binnen. De Zensor-box wordt geplaatst in een technische ruimte en verbonden met sensoren in tanks, stalen constructies of onder de grond om onder meer corrosie te meten.

Dit maakt het mogelijk om continu informatie te hebben over de toestand van de leidingen zodat er preventief kan worden opgetreden. «Het is een nieuwe, intelligente technologie die automatische analyse mogelijk maakt.

Elke 24 uur zendt het toestel data naar de helpdesks», aldus Yves Van Ingelgem, één van de drie stichters.


(Bert Belmans) (foto's: Cassantec)