Twee matchmaking projecten in grensstreek: Link2innovate en CrossCare

Oproep: Interreg Vlaanderen-Nederland keurt twee projecten goed om in de grensstreek op te treden als matchmaker voor innovatieve technostarters en organisaties in de zorg.

Trefwoorden: #fotonica, #Interreg, #Interreg Vlaanderen-Nederland, #nano-elektronica

Lees verder

Nieuws

( Foto: Interreg Vlaanderen-Nederland )

ENGINEERINGNET - Starters worden vaak geconfronteerd met de zogenaamde 'valley of death', ook in de grensregio. Over een innovatief product of dienst beschikken betekent niet dat je erin slaagt om dat snel en efficiënt in de markt te zetten.

Begin februari keurde Interreg Vlaanderen-Nederland in dat verband twee projecten goed die precies inzetten op innovatie en zelf als matchmaker aan de slag gaan: Link2innovate en CrossCare.

Link2innovate moedigt samenwerking aan tussen technostarters en bedrijven aan weerszijden van de grens tussen Nederland en België door het ondersteunen van experimentele ontwikkeling via prototyping, demonstraties of pilotontwikkeling.

De focus ligt op starters die actief zijn in sleuteltechnologieën zoals micro- en nano-elektronica, fotonica, nanotechnologie of geavanceerde fabricatiesystemen en -processen.

CrossCare heeft als doel om innovatie in de zorg te stimuleren, bij te sturen en te versnellen. Het project ondersteunt de ontwikkeling en implementatie van innovaties door het aanbieden van een grensoverschrijdende 'zorgproeftuinsetting'.

Deze proeftuinen, of 'Living Labs' geven bedrijven of zorgorganisaties de kans om een product of dienst nauwgezet en succesvol uit te werken. Zes ervaren zorgproeftuinen (CareVille, Innovage, LiCalab, Brainport Healthy Living Lab, CIC en EIZT) slaan hiervoor de handen in elkaar.

Elk innovatieproject krijgt een op maat gemaakte ondersteuning van één Vlaamse én Nederlandse proeftuin.

"De komende jaren volgen nog oproepen", aldus Interreg Vlaanderen-Nederland. "Tegen 2020 wil Europa met de Vlaamse en Nederlandse partneroverheden tal van concrete streefdoelen bereiken."

"Bijvoorbeeld wil men tenminste 3.000 kleine of middelgrote ondernemingen ondersteunen in hun product- of procesinnovaties, 4.000 organisaties laten kennismaken met nieuwe duurzame technieken, en meer dan 450 mensen trainen, zodat hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. "


ACHTERGROND
Sinds begin jaren negentig investeert de Europese Unie, via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, in samenwerking over de binnengrenzen van de unie heen. Het Interreg-programma is één van de meest succesvolle en ‘Europese’ programma’s omdat het investeert in Europese beleidsprioriteiten zoals innovatie en duurzaamheid, maar ook een impuls geeft aan de integratie van voorheen met de rug naar elkaar levende grensregio’s.