Technologiebedrijven in België plannen voor 2 miljard euro aan investeringen

Bedrijven plukken eerste vruchten van regeringsmaatregelen: "Belgische technologische industrie zal in 2016 met twee procent groeien en plant voor 2 miljard euro aan investeringen."

Trefwoorden: #agoria, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria, Marc Lambotte )

ENGINEERINGNET.BE - De techfederatie Agora blaast - noodgedwongen - warm en koud: aan de enige kant voorspelt ze voor het eerste in lange tijd een mooie groei, maar anderzijds klaagt ze de fiscale handicap aan waarmee haar leden nog steeds te kampen hebben in vergelijking met de buurlanden.

"De regeringsmaatregelen om de loonkosthandicap te doen dalen, ondersteunen de groei en dat zorgt voor meer banen en investeringen. Zo willen de technologiebedrijven dit jaar 1.500 extra mensen aanwerven,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. “Maar toch is de opleving nog fragiel. De wereldeconomie staat onder druk.”

Bovendien dreigt de Europese aanval op het Belgische belastingsysteem de fiscale handicap van ons land verder te verzwaren, aldus de federatie.

Ze vraagt daarom een fiscaal stabiel kader en steunt dan ook het voorstel van minister Van Overtveldt om de vennootschapsbelasting te verlagen tot 20 procent. “We moeten de bedrijven de keuze geven tussen het huidige systeem met aftrekmogelijkheden of een verlaagd tarief van 20 procent.”

De technologische industrie sloot 2015 af met een bescheiden groei van 0,5 procent. Dat mag een positief signaal genoemd worden, want 2013 en 2014 waren moeilijke jaren met een negatieve groei. Bovendien zal de sector dit jaar voor het eerst opnieuw jobs creëren, naar verwachting zo'n 1.500.

Lambotte: “De technologiebedrijven gaan dit jaar 2 miljard euro in ons land investeren. Vooral bedrijven uit de voertuigindustrie, materiaaltechnologie en luchtvaart hebben het voorbije jaar geïnvesteerd. In 2016 blijft de voertuigindustrie fors investeren en ook de machinebouwers hebben plannen in deze richting.”

Intussen blijft de maakindustrie in de ons omringende landen en de rest van de wereld evenmin bij de pakken zitten. KPMG signaleerde vorig jaar al dat de wereldwijde maakindustrie zijn R&D-investeringen de komende twee jaar naar een recordniveau zal drijven. Uit hun onderzoek blijkt 40% van de maakbedrijven plannen te hebben om "meer dan 6% van hun omzet in R&D te gaan investeren" (zie leestip onderaan). Dat leidt op zich in mindere mate tot meer banen, maar voert wel investeringen in nieuwe productie-infrastructuur - en dus jobcreatie - in zijn kielzog.

“2016 wordt een belangrijk jaar dat essentieel wordt voor de Belgische economie. Indien we onze concurrentiepositie verder kunnen verbeteren, ziet de toekomst van onze industrie er goed uit. Indien we echter de loonmatiging laten varen en fiscale onzekerheid krijgen, dan zal dit verhaal niet kloppen. Het is een keuze tussen meer en minder jobs,” besluit Lambotte.