Rotterdam verdringt hub Antwerpen-Brussel als gegeerde logistieke locatie

Rotterdam verdringt logistieke hub Antwerpen-Brussel als aantrekkelijke vestigingslocatie voor logistieke investeringen. Dat meldt de vastgoedspecialist Prologis op basis van een enquête.

Trefwoorden: #antwerpen, #haven, #logistiek, #prologis, #rotterdam

Lees verder

Nieuws

( Foto: Prologis )

ENGINEERINGNET.BE - Nederland doet het op Europese schaal uitstekend als vestigingsplaats voor logistieke bedrijven. In de top 5 van Prologis komen niet minder dan 4 Nederlandse steden of regio's voor. Op de eerste plaats staat - net als in 2013 - Venlo.

Opvallend: over de oorzaken spreekt Prologis zich niet uit (e-commerce, loonkosten, rechtsonderzekerheid, belastingsregime?), maar de hub Antwerpen-Brussel ziet zich naar de derde plaats verdrongen door Rotterdam.

De Luikse haven vergaat het nog slechter: die regio komt in tegenstelling tot 2013 zelfs helemaal niet meer voor in de top tien.

Bij hun keuze blijken logistieke spelers zich vooral leiden door factoren zoals goede infrastructuur en de nabijheid van klanten en leveranciers, stelt het vastgoedbedrijf op basis van zijn marktonderzoek.

Op de vierde en vijfde plaats prijken de regio's centraal en oostelijk Noord-Brabant. "Dat heeft te maken met de haven van Rotterdam", aldus Prologis. "Deze regio's zijn aantrekkelijk omdat ze via zowel via het wegennet en het spoor als via de waterweg uitstekende verbindingen bieden met Rotterdam."

"Voor logistieke bedrijven vormen de binnenlandse terminals een uitstekende uitvalsbasis om hun cargo in Nederland en daarna verder naar het Europese hinterland te verdelen."