Iv-Industrie ontwerpt nieuwe indrukrobot voor Forbo

Forbo Flooring heeft Iv-Industrie gevraagd om een nieuwe indrukrobot voor hardheidsmetingen van linoleum te ontwerpen.

Trefwoorden: #Forbo Flooring, #indrukrobot, #Ingenieursbureau met passie voor techniek, #Iv-Industrie, #linoleum, #robotisering

Lees verder

Techniek

( Foto: Forbo Flooring )

ENGINEERINGNET.NL - Linoleum is een vloerbedekking die wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars en kalksteen.

Door de wisselende kwaliteit van deze natuurlijke grondstoffen is het lastig om het productieproces nauwkeurig in te stellen en een constante kwaliteit te waarborgen.

Om te bepalen of het linoleum voldoende hard is, worden er in het laboratorium hardheidsmetingen uitgevoerd. Deze metingen zijn een arbeidsintensief klusje omdat er tot wel 100 metingen per dag uitgevoerd worden.

Het bedrijf heeft 30 jaar geleden een meetrobot laten ontwerpen om deze metingen te automatiseren. Twee jaar geleden ging deze meetrobot stuk en was er geen vervanging beschikbaar.

Daarnaast was de techniek ondertussen ruim 30 jaar oud en waren er geen onderdelen meer beschikbaar om de meetrobot te repareren.

Willem Hoeve, projectmanager van Iv-Industrie, was als voormalig medewerker van Forbo Flooring bekend met de werking van de oude meetrobot, maar ook met alle kwaliteitsaspecten die linoleumproductie met zich meebrengt.

Hij kon de technische expertise van Iv-Industrie koppelen aan de vraag voor het ontwikkelen van een nieuwe indrukautomaat.