Vlaams-Nederlands consortium bestudeert productie van zonnepanelen op maat

Consortium van kennisinstellingen en bedrijven start met budget van 7 miljoen euro project om zonnepanelen in diverse vormen en formaten op maat te kunnen produceren.

Trefwoorden: #ECN, #ForschungsZentrum Jülich, #Holst Centre, #imec, #pv opmaat, #solliance, #TNO, #zonnecellen, #zonnepanelen, #ZUYD Hogeschool

Lees verder

research

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET - Het project in kwestie - "PV OpMaat” - wordt uitgevoerd in het kader van het samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen - Nederland. Het doel is om via nieuwe productiemethoden stroomproducerende zonnecelmaterialen zodanig op maat te produceren dat ze beter geïntegreerd kunnen worden in bouwelementen.

Er zijn al dergelijke producten in de markt, maar de mogelijkheden zijn al bij al beperkt. De deelnemers willen verder gaan en een methode ontwikkelen om de productie zelf af te stemmen op de gewenste maatvoering in de bouw.

Dat wil zeggen dat op aanvraag zonnepanelen in diverse vormen en maatvoeringen zouden kunnen gemaakt worden. Bijvoorbeeld om ze esthetisch af te stemmen op de vorm van een dak.

In het project, dat drie jaar loopt, is het nadrukkelijk de bedoeling eerste demo’s te produceren. "Voor bedrijven die mee participeren kunnen via het project middelen beschikbaar gesteld worden" (contact: zie onderaan).

Het project wordt uitgevoerd door het publiek-private samenwerkingsverband Solliance en het centrum SEAC in Nederland, en het Vlaamse energiecentrum EnergyVille.

Deelnemers zijn naast projectcoördinator TNO, tevens ECN, imec, Holst Centre, ForschungsZentrum Jülich, de universiteiten van Eindhoven, Hasselt en Leuven, en ZUYD Hogeschool.