Faillissementen in bouwsector in dalende lijn

Het afgelopen jaar kreeg de bouwsector af te rekenen met 1.868 faillissementen. Dat is een daling van 8% ten opzichte van vorig jaar en een eerste teken van licht herstel.

Trefwoorden: #Altradius, #bouw, #bouwsector, #failissement, #faling, #renovatie

Lees verder

nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Ondanks deze positieve noot blijft de sector wel verantwoordelijk voor bijna een vijfde van het totale faillissementscijfer in België (18%).

Deze opmerkelijke cijfers komen van kredietverzekeraar Atradius, die voor 2016 een kleine opleving verwacht, vooral te danken aan de stijgende populariteit van renovaties.

De opleving van de bouwsector gaat traag vooruit en de sector hinkt achter op de rest van de Belgische economie. Er wordt reikhalzend naar een heropleving uitgekeken. Sinds 2011 zijn er 20.000 banen verloren gegaan in deze sector waardoor er eind vorig jaar nog zo’n 200.000 mensen werkten.

Verder blijkt uit de marktmonitor dat de betalingsachterstand in 2015 verder is toegenomen en meer bouwbedrijven bescherming hebben aangevraagd tegen hun leveranciers op basis van de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO).

Christophe Cherry, Atradius: “De overheidsinitiatieven om die oneerlijke concurrentie aan te pakken en de concurrentiepositie van Belgische bedrijven op te krikken, hebben tot nu toe, spijtig genoeg, nog te weinig opgeleverd. Voor 2016 verwachten we dat de bouwproductie 1% zal groeien, al zullen de winstmarges van bouwondernemingen onder druk blijven staan.”

De moeilijke marktomstandigheden in de private woningbouw tasten de winstmarges aan. Het aantal afgeleverde bouwvergunningen voor woningen daalde in 2015 waardoor er dit jaar minder nieuwe gebouwen zullen worden gebouwd.

Cherry: “Immobiliënkantoren en projectontwikkelaars merken in de eerste maanden van 2016 al een kleine heropleving. Ook voor de handelaars in bouwmaterialen en renovatiebedrijven zijn de vooruitzichten positief: de orders vertonen een stijgende trend.”

De overheidsinvesteringen in infrastructuurwerken zijn met 1,7% van het bbp erg laag. In totaal investeert de Belgische overheid bijna de helft minder dan het Europese gemiddelde van 3%.

Het aantal vergunningen voor openbare werken lag in 2015 lager dan in 2014. De bouw van infrastructuur wordt nog steeds geconfronteerd met slinkende orderportefeuilles en dalende prijzen.

Vooral de openbare aanbestedingen in Wallonië lijken het hardst getroffen.