AkzoNobel keert carbon credits uit aan schipeigenaren

Het gaat om circa 126.000 credits ter waarde van ruim 500.000 dollar, waarbij de voorwaarde is dat schipeigenaren hun schepen voorzien van een milieuvriendelijke antifouling coating.

Trefwoorden: #AkzoNobel, #antifouling coating, #CO2-uitstoot, #coating, #Gold Standard Foundation, #schepen

Lees verder

Techniek

( Foto: AkzoNobel )

ENGINEERINGNET.NL - AkzoNobel zette dit credits-systeem in 2014 op, in samenwerking met de Gold Standard Foundation, dat een systeem heeft ontwikkeld om de credits te verifiëren. Carbon credits kunnen worden verdiend met het reduceren van de CO2-uitstoot.

Dit is de eerste keer dat het chemieconcern de credits uitdeelt. Deze zijn te verdienen door schipeigenaren die hun schepen met de milieuvriendelijke Intersleek antifouling coating van AkzoNobel uitrusten.

Antifouling coating wordt aangebracht op de romp van schepen om het vasthechten aan het schip van micro-organismen, mosselen en algen te voorkomen. De coating is vrij van biociden, dat zijn chemische stoffen die ongewenste organismen vernietigen, wat de coating milieuvriendelijker maakt. Het aanbrengen van de coating bespaart brandstofkosten en dus de uitstoot van CO2.

In totaal ontvingen 16 schepen credits, waarbij de schepen gemiddeld 1.250 ton brandstof en 4.000 ton CO2 per jaar bespaarden. De analyse van het brandstofverbruik werd uitgevoerd door een onafhankelijke inspecteur, RINA Services en de Gold Standard Foundation.

Wereldwijd maken zo'n 4.500 schepen gebruik van de coating van AkzoNobel. Dat levert een jaarlijkse reductie van 17 miljoen ton CO2 op, uitgaande van een CO2 reductie van 10 procent per schip. Dit totaal staat ongeveer gelijk aan 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van de scheepvaart.

AkzoNobel heeft nu credits ter waarde van 500.000 dollar uitgegeven voor een CO2 besparing van 4.000 ton. Als het bedrijf voor de totale CO2 reductie van alle schepen die gebruik maken van hun coating, ook credits gaat uitkeren, kan dit bedrag nog behoorlijk oplopen.