Siemens brengt alle ’remote maintenance’ naar de cloud

Siemens heeft al zijn diensten op het vlak van telemaintenance, gegevensanalyse en cyberbeveiliging samengebracht in één enkel cloud-platform: Sinalytics.

Trefwoorden: #diagnostische diensten, #Digital Factory, #Industrie 4.0, #remote maintenance, #Siemens, #telemaintenance

Lees verder

Magazine

( Foto: Siemens )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET - Dat platform moet de basis vormen voor de een nieuwe waaier diensten die de Duitse groep in de toekomst wil lanceren onder de noemer 'Siemens Digital Services'. Op en top Industrie 4.0, althans voor zover dat vandaag al mogelijk is.

Van treinen tot turbines: elke seconde kunnen machines gegevens over hun conditie genereren en verzenden. Vandaag wordt er vaak weinig gedaan met deze gegevens, bij gebrek aan deskundige experten, tijd, budget of een snelle return-on-investment. Dat zal drastisch veranderen in de toekomst, stelt het engineeringconcern Siemens: «Wij willen méér halen uit deze big data en er nieuwe digitale diensten op baseren».

Dat Siemens aan een transformatie naar digitale onderneming werkt, is al langer bekend. Als één van de boegbeelden van de Duitse industrie, wordt van de onderneming verwacht dat ze voluit gaat het door de overheid en Angela Merkel sterk gepushte Industrie 4.0 traject (met stevige Europese subsidies) naar de fabriek van de toekomst.

Specialisten verwachten dat realtime beschikbare big data een grote rol zullen spelen in dat traject. Hoe met deze gigantische gegevensstroom wordt omgesprongen, is nog koffiedik kijken. Voor iedereenn, inclusief de zelfgeproclameerde experten. Maar alle grote spelers - waaronder Bosch, Festo en het Amerikaanse General Electric - hebben wel alvast demoprojecten (soms volledige fabrieken, zie verder) lopen om ervaring op te doen met het gegeven 'digitale productie'.

In dat licht moet ook het nieuwe Sinalytics van Siemens gezien worden. Dit platform 'in the cloud' maakt het mogelijk de reusachtige hoeveelheden gegevens (bid data) die door sensoren in machines en installaties worden geregistreerd, samen te voegen, veilig te versturen en te analyseren.

Naar de toekomst toe wil Siemens zijn klanten via deze weg nog meer taken uit handen nemen, zoals de (volledige) bewaking op afstand van gas- en windturbines, of van treinen, gebouwen of beeldvormende medische apparatuur. Bijvoorbeeld door bij een storing (of imminente panne) Sinalytics geen reserveonderdeel uit het magazijn te laten bestellen, maar de opdracht onmiddellijk te versturen naar een nabije 3D-printer of naar een onderhoudstechnicus, al dan niet bij de klant. Of het reservestuk te laten afleveren nog voor de panne zich heeft voorgedaan.

300.000 devices
Een 'instant' revolutie kun je het platform in zijn huidige fase niet noemen, eerder de basis die het Internet of Things, versie Siemens, naar de toekomst toe gestalte moet geven. In het nieuwe platform zijn als fundament alle reeds bestaande diensten van het concern op het vlak van onderhoud op afstand, gegevensanalyse en cybersecurity samengebracht.

Zo is er bijvoorbeeld het bestaande CRSP-systeem (Common Remote Service Platform) voor telemonitoring van gasturbines op terug te vinden, en het predictieve systeem om de levensduur van röntgenbuizen in de medische apparatuur van Siemens te voorspellen. «We verwerken nu al maandelijks 17 terabytes aan data», aldus de Duitse groep.

«Nu al zijn (via de bestaande telemaintenance-diensten, redactie) circa 300.000 apparaten met het platform verbonden». Ter vergelijking: in 2012 ging het nog om 120.000 geconnecteerde devices. Dat betekent dat een groot deel van de geïnstalleerde Siemens-systemen vandaag al 'Sinalytics Ready' zijn en klaar om met het nieuwe platform geconnecteerd te worden.

Gedistribueerde diagnostics
Er zijn al heel wat andere fabrikanten die de eerste stappen in het Internet of Things zetten en de mogelijkheid aanbieden om de meetresultaten van hun instrumenten ogenblikkelijk in de - of beter 'hun eigen' - cloud op te slaan.

Wat maakt Synalytics verschillend? Siemens: «Onze concurrenten focussen op het verzamelen van zoveel mogelijk data op één locatie. Wij laten de klanten de keuze waar ze hun data willen onderbrengen en hoe ze die gebruiken. We leggen ons vooral toe op gedistribueerde (pre-)diagnostics, waarbij de gegevens ter plaatse in de devices zelf geanalyseerd worden. Dat is wat onze klanten wensen, want diagnosedata kunnen bedrijfsgeheimen blootleggen».

Gedistribueerde analyses zijn overigens ook een interessante ontwikkelingspiste voor cyberfysische systemen die geïndividualiseerde goederen produceren en zich bij een productie- of machinestoring autonoom reorganiseren. Het bedrijf heeft in dat verband al zijn eigen versie van het Internet of Things uitgedokterd: het «Web of Systems».

Dat dit een business met groot potentieel is, bewijzen de cijfers: de servicetak van Siemens staat vandaag voor zo'n 16 miljard euro omzet, waarvan de digitale activiteiten thans zo'n 600 miljoen voor hun rekening nemen.

«We verwachten een jaarlijkse groei van gemiddeld 15%», voorspelt het bedrijf. Hoe dan ook legt het concern als Europees marktleider in industriële engineering de lat hoog voor zijn concurrenten, maar ook voor zijn eigen distributiekanalen en de vele systeemintegratoren.

Zij zullen mee in het digitale verhaal moeten stappen. Hoe snel de de industrie met zijn «if it's not broken, don't fix it»-afnemers zal volgen, is dan weer een heel ander verhaal.


door Bert Belmans, Engineeringnet

Bij de foto bovenaan:
Nog nieuw bij Siemens: «Er komt een speciale afdeling 'Innovation AG'», kondigden Siegfried Russwurm (links) en bestuursvoorzitter Joe Kaeser in december van vorig jaar aan.

Die afdeling krijgt de vrijheid verder te kijken dan de klassieke productontwikkeling, en heeft als bedoeling dat er nieuwe technologiëen aan ontspruiten.

Daarvoor zal de Innovation AG tegelijk optreden als adviseur, promotor en als een soort van risicokapitaalverstrekker voor zakelijke of projectideeën uit eigen rangen, «die zich onafhankelijk van de kernactiviteiten van de onderneming moeten kunnen ontwikkelen».

Zeg maar dat de nieuwe afdeling voor beloftevolle ideëen het traject moet volgen dat ook externe starters - 'ondernemingen in oprichting' - doorlopen, gaande van idee tot de zoektocht naar kapitaal en nieuwe markten.