IBR-raffinaderij heet voortaan Gunvor Petroleum Antwerpen

De Antwerpse raffinaderij IBR - Independent Belgian Refinery - zal voortaal Gunvor Petroleum Antwerpen heten, zo meldt algemeen directeur Luc Smets.

Trefwoorden: #brc, #Gunvor, #ibr, #Independent Belgian Refinery, #Kuwait Petroleum, #raffinaderij

Lees verder

Techniek

( Foto: Gunvor )

ENGINEERINGNET.BE - Vanaf 1 maart dit jaar zal Independent Belgian Refinery, kortweg IBR, van naam veranderen naar Gunvor Petroleum Antwerpen. Dat laat algemeen directeur Luc Smet weten.

Het gaat naar verluidt enkel om een aanpassing van de naam en het logo, "de bedrijfsentiteit blijft verder onveranderd".

Gunvor Petroleum Antwerpen voert, samen met de in 2016 overgenomen raffinaderij van Kuwait Petroleum in Rotterdam en een tweede plant in het Duitse Ingolstadt, de raffinage-activiteiten uit voor Gunvor in Zwitserland, complementair aan diens wereldwijde handelsactiviteiten.

Gunvor staat te boek als een van de belangrijkste onafhankelijke commodity traders op wereldvlak, en stelt na de recente overname meer dan 1.000 mensen tewerk in zijn raffinaderijen. In totaal gaat het om een geïnstalleerde raffinagecapaciteit van bijna 300.000 vaten/dag.


ACHTERGROND
De Antwerpse IBR-raffinaderij werd in 1934 opgericht onder de naam Redeventza en was destijds, met een jaarlijkse capaciteit van 150.000 ton, gelegen ten zuiden van Antwerpen, gekend als “Petroleum Zuid”.

In 1966 startte men met de bouw van een grotere raffinaderij in het havengebied ten noorden van Antwerpen nabij de Berendrecht- en Zandvlietsluis. Deze raffinaderij, met een jaarlijkse capaciteit van 2.250.000 ton, werd operationeel in 1968.

In 1982 werd het bedrijf omgedoopt tot BRC, “Belgian Refining Corporation, om in 2006 verkocht te worden aan de Petroplus-groep. In 2012 werd ze opnieuw onafhankelijk onder een nieuwe naam: IBR, "Independent Belgian Refinery", als deel van de Gunvor-groep.