Glasrecyclage vermijdt uitstoot van 250.000 auto’s

Vorig jaar werd in België meer dan 646.000 ton glas gerecycleerd. Hierdoor werd de uitstoot van bijna 435.000 ton CO2 vermeden, wat overeenkomt met de uitstoot van zo’n 250.000 auto’s.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #FEBEM, #glasrecyclage, #overheidsmaatregelen, #recycleren

Lees verder

nieuws

( Foto: Pixabay, Infographic: FEBEM )

ENGINEERINGNET.BE - In 2015 recycleerden de vijf Belgische sorteer- en recyclage-installaties in totaal 646.279 ton glas. Het gaat daarbij om 353.500 ton hol glas van gezinnen (flessen, bokalen, enz.) en 292.779 ton vlak glas van bedrijven (ruiten, spiegels, enz.).

Het gerecycleerde glas wordt hergebruikt in de productie van nieuwe glazen producten, en dat is goed voor de strijd tegen de CO2-uitstoot. Uit studies is gebleken dat glas producerende bedrijven per kg glasafval 0,67 kg minder CO2 uitstoten dan wanneer ze met primaire grondstoffen werken.

Een rekensom leert dat de glasnijverheid daardoor vorig jaar maar liefst 433.007 ton CO2 wist te vermijden. Dit komt overeen met de uitstoot van zo’n 250.000 auto’s.

Werner Annaert, algemeen directeur van de FEBEM: “Bij de sloop van gebouwen wordt het werfafval nog te weinig selectief ingezameld, en verdwijnt jaarlijks zo’n 50.000 ton recycleerbaar glasafval. Ook de selectieve ontmanteling van auto’s kan nog voor extra glasrecyclage zorgen. Vandaag belanden auto’s die klaar zijn voor de schroot met al hun glas gewoon in de pers. Zo gaat naar schatting meer dan 5.000 ton glas per jaar verloren.”

Om selectieve ontmanteling van glas mogelijk te maken, vraagt FEBEM enkele maatregelen.

De recuperatie van glas uit autowrakken vraagt extra inspanningen van de ontmantelaars. In het kader van de producentenverantwoordelijkheid zou deze extra kost door de autoproducenten gedragen moeten worden, zoals elektronicabedrijven dit ook doen voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten via de Recupel-bijdrage.

Annaert: “Het is belangrijk dat de overheid verder de nodige initiatieven neemt om de selectieve inzameling van glas op werven af te dwingen en er ook een gepaste handhaving op organiseert.”

Door deze maatregelen komt nog meer glas vrij voor recyclage, en zal dus ook meer CO2-uitstoot vermeden kunnen worden. En dat zal de regering aanzienlijk helpen in het behalen van de klimaatdoelstellingen.