Imec opent ultra geavanceerd chiponderzoekslab

Imec heeft in aanwezigheid van Minister-President Bourgeois, Minister Muyters en Burgemeester Tobback, zijn nieuwe cleanroom, een gloednieuw hightech lab van meer dan 4000 m² geopend.

Trefwoorden: #chiponderzoekslab, #chips, #cleanroom, #imec, #iMinds, #nanochip, #nanomateriaal, #onderzoek

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij dit ultra-moderne laboratorium kan imec samen met zijn wereldwijde partners verder onderzoek verrichten naar nieuwe technologieën om microchips nog krachtiger, performanter, kleiner en energiezuiniger te maken, en dit met de meest geavanceerde chipproductieapparatuur.

Onderzoek dat cruciaal is in de verdere evolutie naar een ‘internet of everything’, naar een duurzame digitale toekomst.

Luc Van den hove, CEO imec: “De nieuwe cleanroom zal ons toelaten om onze positie als wereldbefaamd chiponderzoekscentrum verder uit te bouwen en om hightech innovatie in de Vlaamse en wereldwijde industrie verder te stimuleren.”

Microchips zullen in onze digitaliserende wereld een steeds belangrijkere rol spelen. Ingebouwd in toestellen, de omgeving, auto’s, kleding ... zullen ze bijdragen tot een efficiëntere en duurzame gezondheidszorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit, slimme duurzame steden en slimme industrie.

Om dat te realiseren is er nood aan steeds krachtigere, energiezuinigere, snellere en goedkopere chips. Het onderzoek naar de technologie die zulke toekomstige chips mogelijk maakt, zal gebeuren in deze nieuwe cleanroom.

Door de nanometerafmetingen van de onderdelen van een chip, moeten chips geproduceerd worden in een stofvrije en trillingsvrije ruimte. Een stofdeeltje dat op een chip valt, is zoals een meteorietinslag op een stad als Leuven.

De cleanroom is trillingsvrij gemaakt door 831 betonnen palen die 18 meter diep in de ondergrond zitten, en een wafelplateau, een betonnen massa van 4000 m² met een dikte van 0,9 meter.

De nieuwe cleanroom, die de bestaande 300mm cleanroom met 4000 m² uitbreidt tot 7200m², werd gebouwd door M+W. De cleanroom voldoet aan de nieuwste standaarden in de chipfabricatie-industrie en maakt plaats voor de meest geavanceerde toestellen.

De totale investering -gebouw + toestellen- zal 1 miljard euro bedragen waarvan 100 miljoen euro werd gesubsidieerd door de Vlaamse regering en 900 miljoen euro door imec’s industriële partners zal worden geïnvesteerd.

Minister-President Geert Bourgeois: “Innovatie is de sleutel tot groei, en daarom wil deze Vlaamse regering de innovatie-inspanningen van bedrijven blijven ondersteunen. Om competitief te kunnen blijven moeten we toekomstgerichte bedrijvigheid aantrekken, moeten bedrijven innoveren en nieuwe of vernieuwde processen of producten op de markt brengen, om ook in economisch moeilijke tijden te kunnen blijven groeien.”