Solvay treedt vervroegd uit Inovyn joint venture met Ineos

Zwitserse Ineos en Belgische Solvay richtten in 2015 de pvc-joint venture Inovyn op, een constructie waaruit Solvay zich in 2018 zou terugtrekken. Dat gebeurt al in de 2de helft van 2016.

Trefwoorden: #chloorvinyl, #ineos, #inovyn, #pvc, #solvay

Lees verder

Techniek

( Foto: Solvay )

ENGINEERINGNET.BE - Solvay verrast door aan te kondigen dat het zich nu al uit de joint venture Inovyn zal terugtrekken. De twee chemieconcerns zetten de constructie eerst in 2015 op, als onderdeel van een strategie om Solvay in 2018 te laten uitstappen. Beide hebben elk een belang van 50%.

Op het moment van de uitstap, in juli 2018, zou Solvay dan een nog nader te bepalen uittredingsvergoeding ontvangen, destijds begroot op 280 miljoen, "met een minimum van 95 miljoen euro". Dat bedrag wordt nu opgetrokken tot een finale 335 miljoen euro.

Dat Solvay nu al (meer dan verwacht) casht, heeft vooral te maken met de recente tekenen van herstel van de PVC-markt (chloorvinyl, vooral gericht op de bouw) na een lange periode van crisis.

"De integratie van de teams en activa is sneller dan verwacht gegaan", wordt gesteld in een officiële mededeling. "Inovyn is nu (al) een solide en duurzame speler in chloorvinylactiviteiten."

Door de vervroegde uitstap kan Solvay ook eerder starten met de afbouw van zijn schulden, die stevig waren gestegen door de acquisitie van het Amerikaanse Cytec voor 6,2 miljard dollar in de loop van vorig jaar.

Verwacht wordt dat Solvay nog andere minder rendabele activiteiten in de etalage zal zetten, zoals de productie van polyamiden.

De Belgische onderneming kondigde eerder al aan zich meer te willen concentreren op minder cyclische grondstoffen met een grotere toegevoegde waarde, zoals high performance polymeren en composieten.

De uitvoering van de overeenkomst zou in de tweede helft van 2016 moeten plaatsvinden, afhankelijk van het sluiten van de definitieve overeenkomst en de gebruikelijke goedkeuringen van de toezichthouders.