Nieuw project gaat luchtkwaliteit in Antwerpen onderzoeken

Morgen wordt in Antwerpen het citizen-scienceproject ‘CurieuzeNeuzen’ gelanceerd. Het project zal de luchtkwaliteit in de hele stad nauwkeurig in kaart brengen.

Trefwoorden: #Antwerpen, #citizen-scienceproject, #CurieuzeNeuzen, #luchtkwaliteit, #Ringland Academie, #UAntwerpen, #VUB

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Het initiatief gaat uit van de Ringland Academie, in samenwerking met onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen.

Duizend inwoners zullen meedraaien als volwaardige ‘burgerwetenschappers’. Ook verenigingen, scholen en bedrijven kunnen meedoen. De deelnemers hangen aan hun raam meetsensoren voor stikstofdioxide (NO2), een belangrijke indicatie voor lucht-verontreiniging door het verkeer.

Het is meteen een Europese primeur dat deze metingen op zo’n grote schaal uitgevoerd worden. De metingen gebeuren van 30 april tot 28 mei.


De wetenschappelijke begeleiding is in handen van prof. dr. ir. Filip Meysman, specialist milieuchemie binnen het departement Analytische Milieu- en Geochemie van de VUB, en prof. dr. ir. Roeland Samson, specialist luchtverontreiniging binnen het Laboratorium voor Milieu en Stedelijke Ecologie van de UAntwerpen.