UAntwerpen meet broeikasgassen in Nationale Park Hoge Kempen

In het kader van het grootschalige Europees onderzoeksproject ICOS, werd in het Maasmechelse Nationale Park Hoge Kempen gestart met metingen van broeikasgassen.

Trefwoorden: #broeikasgassen, #Europees project, #ICOS, #ICOS Belgium, #meetproject, #milieu, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: ICOS Belgium )

ENGINEERINGNET.BE - Wetenschappers meten al vele jaren de hoeveelheid broeikasgassen in de Europese lucht, maar die metingen zijn versnipperd.

Het ICOS ( Integrated Carbon Observation System)-netwerk brengt daar verandering in. Dit is een Europees monitoringsnetwerk voor de broeikasgassen koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4,) en lachgas ( N2O).

Het verzamelen van die gegevens is absoluut noodzakelijk voor het voorspellen van het toekomstige klimaat. ICOS voert de metingen uit op lange termijn en op een gestandaardiseerde manier.

Negen Europese landen maken op dit moment deel uit van het netwerk, samen goed voor meer dan honderd meetstations te land, ter zee en in de lucht. Met de financiële steun van de Vlaamse, de Waalse en de federale overheid meten Belgische wetenschappers de broeikasgassen in tien verschillende meetstations.

Zes ervan bevinden zich op Belgisch grondgebied, drie op zee en eentje op La Réunion. Dat laatste meet de uitstoot in de atmosfeer.

Het meest recente meetstation staat in het Nationaal Park Hoge Kempen, te midden van de uitgestrekte Mechelse heide in Maasmechelen.

Prof. Reinhart Ceulemans (UAntwerpen): “Binnen het ICOS-netwerk wordt de heide, met haar typische vegetatie van dwergstruiken, nog nergens gemonitord. Het nieuwe meetstation bestaat uit een kleine toren en een in het landschap geïntegreerde controlecabine. De aangeleverde gegevens zijn echt uniek.”

Het Belgische project wordt gecoördineerd door de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met meerdere partners: het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de universiteit van Luik (ULG), de universiteit van Louvain-La Neuve (UCL), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

ICOS directeur-generaal Werner Kutsch: “Door langetermijnmetingen van koolstof en broeikasgassen in heel Europa te faciliteren, levert de ICOS-onderzoeksinfrastructuur onschatbare kennis die nodig is om doeltreffende maatregelen te nemen, zowel op Europees als op globaal niveau, om klimaatverandering tegen te gaan.”